Hlavní obsah

Sportovní svět už reaguje na agresi. Schalke odstranilo logo hlavního sponzora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vojenská invaze Ruska na Ukrajinu hýbe pochopitelně i sportovním světem. Vedle ostrých prohlášení se očekávají i konkrétní kroky jak sportovců, tak národních a mezinárodních svazů. Jaká je reakce?

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vítání ruských olympioniků v Moskvě. Budou čelit sankcím?

Článek

Na nové události rychle reagoval německý fotbalový klub FC Schalke 04, který se rozhodl odstranit z dresů nápis svého hlavního sponzora – „GAZPROM". Tento krok navazuje na jednání s GAZPROM Germania.

Sportovní svazy krátce po probuzení světa do válečného stavu na Ukrajině našlapují vesměs opatrně, byť třeba Mezinárodní olympijský vůbor už v souvislosti s ruským útokem odsoudil porušení olympijského příměří, jež má trvat do konce paralympiády.

Pod palbou kritiky se hned ráno ocitla evropská fotbalová unie UEFA či světová FIFA. UEFA sklidila hněv fanoušků poté, co ráno v hrací den Evropské ligy na svém oficiálním twitterovém účtu napsala „Šťastný čtvrtek všem," což doplnila smajlíkem.

Za ignoraci mezinárodní situace dostala od fanoušků co proto „Přemýšlejte dvakrát, než něco napíšete," shodovali se.

Rázné stanovisko jako jeden z mála vydal švédský fotbalový svaz. Severský národní tým by v případě postupu v baráži o MS 2022 přes Česko hrál poslední kvalifikační kolo v Rusku, čemuž se dopředu brání.

„Podle spontánních pocitů, které máme po dnešním probuzení, je téměř nemyslitelné, že bychom měli za pár týdnů odehrát v Rusku fotbalový zápas. A jak to tady a teď vypadá, ani po tom netoužíme," řekl agentuře Reuters předseda švédské asociace Karl-Erik Nilsson.

Česká strana vydala mnohem diplomatičtější vyjádření. „Situace se v poslední době dramaticky a každou hodinou vyvíjí. Organizátorem baráže o postup na mistrovství světa je UEFA, která už avizovala, že se tématem intenzivně zabývá například ve vztahu k finále Ligy mistrů," uvedl v prohlášení předseda FAČR Petr Fousek s tím, že na přetřes přijde i finále neprestižnější klubové soutěže, které se má hrát v Petrohradu.

„Intenzivně vnímáme situaci s ohledem na náš případný zápas v Rusku a jsme v tomto směru v každodenním kontaktu s UEFA. Jsme také v kontaktu s národními asociacemi, kterých se to týká. Podle vývoje budeme koordinovat další postup," dodal.

Šéf UEFA Aleksander Čeferin už svolal kvůli ruskému útoku na Ukrajinu na pátek zasedání výkonného výboru. Podle agentury AP se už UEFA rozhodla, že finále fotbalové Ligy mistrů se nebude hrát v Rusku. Finále měl hostit Petrohrad.

Samotná ukrajinská fotbalová liga už byla po ruském útoku na neurčito.

Rusko má ale letos hostit ještě řadu dalších významných mezinárodních akcí. Ze Skandinávie rovněž zaznívá odpor vůči účastem na lyžařských světových pohárech. Norský běžec na lyžích Hans Christer Holund například apeluje na to, aby byl Rusku odebrán SP v Ťumeni. „Je velkou chybou uspořádat závod v zemi, která jde do války," uvedl.

Podpořil ho i hvězdný Johannes Hösflot Klaebo, jenž navrhuje vyměnit Ťumeň za švédský Östersund.

Zastání oba našli u svazového prezidenta Erika Rösteho, který rozjel iniciativu vůči mezinárodní federaci FIS na odebrání Světového poháru Rusům. „Zaslal jsem FIS dnes dopis, v němž žádám rychlé rozhodnutí," uvedl pro televizi NRK.

FIS se zatím nechala slyšet, že víkendové závody v Rusku prozatím nemíní zrušit. V plánu jsou závody ve skikrosu v Sunny Valley na Uralu a soutěž akrobatických skokanů v Jaroslavli. „V současnosti není ani jedno středisko konfliktem poznamenáno. Obě jsou daleko od aktuální eskalace mezi Ruskem a Ukrajinou," uvedla FIS na dotaz německé agentury SID.

V kalendáři také stále figuruje zářijová velká cena formule 1 v Soči. „Formule 1 pečlivě situaci sleduje a momentálně nebude změnu kalendáře komentovat. Situaci budeme dál monitorovat," stojí v prohlášení F1.

Například ale čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel vyzval k bojkotu ruského závodu. "Za sebe říkám, že bych tam neměl jet a že tam ani nepojedu. Podle mě není správné v té zemi závodit. Je mi líto nevinných lidí, kteří umírají z hloupých důvodů," prohlásil německý jezdec.

Rusko má také v tomto roce hostit ještě MS ve volejbalu, MS v plavání v krátkém bazénu či juniorské MS hokejistů do 20 let.

„Rusko by pod jakýmkoli názvem mělo být okamžitě vyřazeno ze všech mezinárodních sportovních soutěží. V opačném případě by národní subjekty měly Rusko ignorovat," vyzval mimo jiné sportovní komentátor České televize Robert Záruba.

„Sportovní utkání je mírovou konfrontací států podle pravidel. Nelze tolerovat reprezentaci režimu, který napadne vojensky jiný stát. Pro sportovce té země je to samozřejmě také tragédie, ale zdaleka ne taková, jako pro napadený stát. Bohužel," dodal.

Naplní se podobné výzvy v realitě?

Reklama

Související témata: