Hlavní obsah

Sparta angažovala kapitána z loňského EURO, jeho zařazení vás překvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě na loňském mistrovství Evropy byl kapitánem své země. Jeho angažování by bylo velkou raritou, v případě Tima Sparva je ovšem všechno trochu jinak. Fotbalový světoběžník a donedávna kapitán finské reprezentace přišel do Sparty jako asistent trenéra Lukáše Bláži v kategorii U16. „Sparta je mou první trenérskou zkušeností,“ hlásí v rozhovoru pro klubový web.

Foto: sparta.cz

Tim Sparv, bývalý kapitán Finska, bude asistentem u sparťanské mládeže.

Článek

Výčet jeho angažmá je docela pestrý. Dnes 35letý Tim Sparv v mládeži působil ve finské Norrvalle a anglickém Southamptonu. Seniorský fotbal hrával na pozici defenzivního záložníka ve Švédsku (Halmstads), Finsku (VPS, HJK Helsinky), Nizozemsku (Groningen), Německu (Fürth), Dánsku (Midtjylland) a Řecku (Larisa).

Fanoušci si ho budou pamatovat z loňského EURO, kde vedl Finsko jako kapitán. V dresu reprezentace odehrál 84 zápasů. Během kariéry získal 3 dánské tituly, dánský pohár, finský titul a v roce 2015 se stal finským fotbalistou roku. Profesionální kariéru ukončil loni.

„Po konci kariéry jsem mailem oslovil některé kluby v Evropě. Ne všechny mi odpověděly, což však nebyl případ Sparty. Kontaktovala mě a spojil jsem se s více trenéry mládeže. Následně mě pozvali na Strahov. Moc mě to oslovilo," líčí v rozhovoru pro sparta.cz, jak se objevil v Praze.

Před koncem loňského roku sem dorazil i s rodinou. Klíčové pro něj bylo, aby po kariéře mohl být spolu s ní. Jako trenér teprve začíná.

„Když jsem byl zraněn během působení v Midtjyllandu, zúčastnil jsem se na nějakých trénincích a zápasech naší akademie, ale nekoučoval jsem. Spíše to byla mentální podpora pro děti, když viděly, že se na ně přišel podívat hráč áčka," usmívá se Sparv.

Foto: sparta.cz

Tim Sparv, bývalý kapitán Finska, začíná trenérskou kariéru u sparťanské mládeže.

Je šťastný, že může být na hřišti, i když už ne jako hráč.

„Chci být v klubu, kde je nastavena koncepce zaměřená na progres mladých hráčů a jejich následné využití v prvním týmu. Velmi mě v tomto směru ovlivnil Midtjylland a Southampton, kde se hráči jako Bale, Walcott či Lallana dostali ze stejného mládežnického týmu, kde jsem hrál i já, až do velkého fotbalu," vypráví Sparv.

Na Strahově teď potkává i své staré známé.

„Moji bývalí trenéři a členové realizáku z Midtjyllandu nyní převzali áčko - Brian Priske, Christian Clarup a Stephen Foyston. Už jsme se i párkrát setkali, takže se velmi těším na sledování jejich práce. Věřím, že budou úspěšní!"

U sparťanského béčka mě to obrovsky baví, říká Michal Horňák. A pochvaluje si příchod Tomáše Sivoka.Video: Sport.cz

Nového dánského kouče Sparty samozřejmě dobře zná.

„Je náročný, ale v respektující míře. Je velmi zkušený a má jasnou představu, jak chce hrát. Chce být proaktivní, hrát intenzivně, agresivně a být silný na míči. Je velmi zvědavý ohledně dat a statistik. Jeho přístup je tedy velmi moderní," poukazuje Sparv.

„Je to bývalý profesionální fotbalista, což je dobrá kombinace. Udělal hodně pro to, aby byl úspěšný. Brian sestavil dobrý trenérský tým, což sice automaticky nezaručuje úspěch, ale pomáhá k minimalizování neúspěchu. Je to také velmi dobrý člověk, který je společenský a rád se směje," cení si na Priskem nedávný kapitán Finska.

Reklama

Související témata: