Hlavní obsah

V Lize mistrů dvakrát za pět. Zamávají debakly s Plzní v české lize? Nesmí nás to srazit do kolen, burcuje Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupem do Ligy mistrů dosáhli obrovského úspěchu, díky 400 milionovému bonusu zachránili klub. Fotbalisté Plzně ale mezi evropskou elitou dostávají na frak, po Barceloně dostali pět gólů i v úterý na půdě Bayernu. Sice se chlácholí, že na soupeře nemají, jenže příděly, byť od nejlepších světových týmů, sebevědomí ovlivní. Má se Viktoria obávat, že debakly z Champions League na ní budou mít negativní dopad v české lize?

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Plzeňský Jhon Mosquera (vlevo) v souboji s Leroyem Saném z Bayernu.

Článek

„Musíme udělat maximum, aby nás tohle nesrazilo do kolen. Není jednoduché zvládat solidně českou ligu a potom v Lize mistrů dostávat příděly," připustil trenér Plzně Michal Bílek, že se svými kolegy z realizačního týmu budou s hráči v nadcházejícím období pracovat významně na mentální složce.

Nabízí se nyní zákonitá otázka, jestli Ligu mistrů neodsune Viktoria, vzhledem k postupové utopii, na vedlejší kolej. A za jasnou prioritu zvolí českou ligu. Aby dokázala dál držet krok se Slavií a měla šanci rvát se v létě znovu o účast na evropské scéně. Nejlépe opět o Champions League.

„Nechci tvrdit, že Ligu mistrů dáme na druhou kolej. V žádném případě. Ale na druhou stranu je pro nás důležité, abychom zvládali zápasy v lize. Hrajeme v ní o šanci zahrát si evropské poháry i v příští sezoně. Máme nabitý nejbližší program. V sobotu hrajeme doma s Mladou Boleslaví, ve středu s Bayernem, za další čtyři dny jedeme do Jablonce. Ligu prostě potřebujeme zvládat," řekl Bílek.

Jeho tým byl od loňského října až do úspěšného play off Ligy mistrů zvyklý prakticky jen vyhrávat. Spoustu zápasů otočil, sebevědomí díky tomu rapidně rostlo. O to těžší může být pro viktoriány vyrovnat se s pocitem, že v Lize mistrů jsou za otloukánky. S každou další vysokou porážkou ještě složitější.

„Dostali jsme do skupiny Barcelonu, Bayern a Inter Milán. Každému z nás bylo jasné, že bude nesmírně těžké vybojovat nějaký bod. Mezera mezi námi a ostatnímu týmy ve skupině je prostě obrovská," reagoval Bílek.

Paradoxně na Bayernu začala Viktoria nejlíp ze všech dosavadních zápasů ve skupině. Jenže hned z první akce soupeře inkasovala. Bylo evidentní, že její sebedůvěra dostala direkt. Hráči vzhledem k jednoznačným průběhům duelů s Barcelonou a Interem Milán vyhodnotili svoji situaci za beznadějnou. Lze za této konstelace očekávat mimořádné vzepjetí ve zbývajících třech utkáních?

„Je otázka, jestli proti takovým soupeřům můžeme něco změnit. Bayern byl zkrátka nad naše síly. Hrajeme s ním zase příští týden, uvidíme, jestli se nám povede něco změnit," pověděl Bílek.

Reklama