Hlavní obsah

V Londýně ho nechtěli, teď se německý přízrak mstí. Po Tottenhamu zničil i Chelsea

Londýn/Ptaha

V Mnichově se teď tetelí blahem, že jejich Gnabry nepředváděl před pěti lety v Londýně to, co nyní při pohárových cestách Bayernu k Temži. Jinak by ho Arsenal těžko poslal na hostování do West Bromwiche, natož aby ho prodal za pět milionů liber do Brém. „Kdyby tehdy pálil tak jako teď, pravděpodobně by tu s námi nebyl,“ pronesl ostatně Thomas Müller do mikrofonů Sky Germany, když bavorský celek uštědřil v prvním osmifinále Ligy mistrů londýnské Chelsea tvrdou lekci (3:0). Vlastně tu největší, jakou kdy Blues v pohárových konfrontacích na domácí hřišti zažili.

Foto: Toby Melville, Reuters

Serge Gnabry z Bayernu se raduje po svém druhém gólu proti Chelsea.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Serge David Gnabry se o ni přičinil. Loni v říjnu v utkání základní skupiny Champions League zdevastoval v Londýně Tottenham. Během druhé půle nastřílel Spurs čtyři branky a stal se hvězdou v Německu i na Ostrovech.

Po čtyřech měsících přijel do Londýna znovu a Lampardovým Blues vstřelil dvě branky. Fotbalista, kterého si Bayern pořídil z Brém za osm milionů eur.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Fotbalisté Bayernu Mnichov oslavují gól Serge Gnabryho proti Chelsea v Lize mistrů.

Londýnský přízrak, jemuž dával Arséne Wenger v Arsenalu minimum příležitostí, a když ho chtěl nakonec mezi Kanonýry přece jen udržet, bylo už pozdě.

Gnabry, jehož otec pochází z Pobřeží slonoviny a matka je Němka, mu pláchnul.

Nejprve do Brém, pak do Bayernu.

„Zřejmě je to pro mě tady zvláštní místo. Mám v Londýně spoustu přátel, kteří samozřejmě přišli na stadion a nejspíš mi dodávali větší sílu," vysvětloval Gnabry, proč se mu u Temže tak mimořádně daří.

Foto: Toby Melville, Reuters

Fotbalista Bayernu Mnichov Kingsley Coman po druhém gólu Serge Gnabryho proti Chelsea. s

Pod demolicí Tottenhamu, nad nímž Bayern vyhrál loni v říjnu 7:2, se podepsal čtyřmi góly. Pod úterním debaklem Chelsea 0:3 dvěma.

„Tříbranková výhra by nám měla dát spoustu sebedůvěry pro odvetu, ale i tak k ní budeme muset přistoupit opatrně a soustředit se na ni. Všichni víme, co se stalo loni, když Liverpool porazil Barcelonu," připomínal Gnabry zvrat na Anfieldu, kde Kloppův tým dokázal smazat tříbrankové manko z Camp Nou.

Foto: Toby Melville, Reuters

David Alaba (vlevo) z Bayernu a Olivier Giroud z Chelsea.

Taktně ovšem nedodal, že Chelsea není Liverpool.

„Bayern se v porovnání s Blues pohybuje v úplně jiné stratosféře. Pro Chelsea a Franka Lamparda to byla trýznivá noc. Co trýznivá, přímo ponižující," pronášel do mikrofonů BBC bývalý hráč Chelsea Chris Sutton.

Manažerovi Chelsea nezbývalo než souhlasit. Blues v evropských pohárech nikdy neprohráli na domácím hřišti takovým rozdílem, jako v úterý v Bayernem. A s německými soupeři neprohráli na Stamford Bridge ještě nikdy. A to s nimi hráli do úterního večera devětkrát.

Proto Lampardovi zněl v uších hodně trýznivě chorál fanoušků mnichovského celku opouštějících Stamford Bridge.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Kouč Chelsea Frank Frank Lampard po utkání s Bayernem Mnichov.

„Football's Coming Home," ironicky dávali Angličanům na srozuměnou, kde je teď fotbal doma.

„Byla to pro nás skutečně drsná lekce. Dlouho jsme se neutkali se soupeřem takovéto úrovně a teď jsme poznali, jaká je realita," přiznával Frank Lampard.

„Někdy musíme být prostě až brutálně upřímní a přiznat, že náš výkon byl slabý. Soupeř nás předčil ve všech směrech. Jsem zklamaný, ale víc jsme proti Bayernu udělat nemohli. Teď musíme dělat všechno proto, abychom se dostali na úroveň, na které chceme být."

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal