Hlavní obsah

Vzpomínky na Tiraspol: Bylo to tam jako za komunismu, říká Zlámal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim 2017 čelil brankář Zdeněk Zlámal střelcům Tiraspolu ve skupině Evropské ligy (prohra 0:1). V rozhovoru pro Právo tehdejší opora fotbalového Zlína vzpomíná nejen na zápas proti nynějšímu soupeři Plzně ve 3. předkole Ligy mistrů, ale také na specifické prostředí v Moldavsku.

Foto: archiv Zdeňka Zlámala

Český brankář Zdeněk Zlámal před lety v dresu Hearts.

Článek

Co se vám vybaví, když se řekne Tiraspol?

Porážka o gól, po které bylo jasné, že skončíme ve skupině poslední. Co si pamatuju, už tenkrát měl Šeriff solidní individuality. Nynější tým je ale o mnoho silnější než ten, proti kterému jsme stáli. Odvezl jsem si ale i nefotbalové zážitky.

Z procházky po městě?

Ano. Byli jsme se s klukama projít. Já to tak mám pokaždé. Když jsem v cizí zemi, rád se dívám okolo.

Co jste viděl?

Pamatuju si, že jsme se se spoluhráči smáli, že je to tam jako za komunismu. Zastavil se tam dávno čas. Plzeň sice bude hrát teď v Kišiněvě, ale v Moldavsku není ideální prostředí obecně. Fotbal ale dělají evidentně dobře, vždyť loni na podzim porazili Real v Lize mistrů. Plzeň to nebude mít jednoduché.

Na dovolenou byste tedy do Tiraspolu nejel.

Jel, ale jen na poznávací. Kdo chce vidět, jak vypadal východní blok před dlouhou dobou, udělá si tam skvělý obrázek. Tehdy to opravdu bylo jako v Sovětském svazu před čtyřiceti lety. Bydleli jsme zřejmě v jejich nejlepším hotelu, který by byl v Česku spíš takový horší průměr.

Jak vypadal stadion a zázemí Šeriffu?

Stadion byl, zřejmě i pořád je, hezký. Je to jiný svět oproti okolí. Bylo vidět, že majitel klubu peníze má.

Na jakou atmosféru se má Viktoria připravit?

Tenkrát nebyla rozhodně bouřlivá, těžko soudit, jaká bude v úterý v Kišiněvě. Ale Zlín, myslím, netáhl.(směje se)

Během jara jste jako jeden z mála prorokoval, že Plzeň získá titul. Jak dopadne v Tiraspolu?

Na jaře si všichni ťukali na hlavu, ale tipl jsem dobře. Myslím, že Viktorka postoupí, kádr má kvalitnější, vyváženější. Tiraspol mě ale v Lize mistrů překvapil. V lize však nemá konkurenci, těžkými zápasy projde jen v evropských pohárech. Nicméně bych ho ani trochu nepodceňoval, byť v nové sezoně dal zatím jen tři góly.

To vy jste jich dal na jaře za Kožušany v I.B třídě z pozice záložníka v jedenácti zápasech hned třináct. Budete v klubu, za který hraje bývalý reprezentační stoper David Rozehnal, pokračovat?

Laso odjinud jsem nedostal, mám plány v Kožušanech střílet góly dál. Třináct jarních branek není špatná vizitka. Gólem v lize před lety na Dukle se mi to zalíbilo, s jídlem prostě roste chuť.

Reklama