Hlavní obsah

Z Ligy mistrů už se s klubem nevrátil. Ukrajinec prchnul do Ruska, podle otce mu bude lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z utkání Ligy mistrů v Antverpách začátkem října už cestoval ukrajinský Šachtar Doněck o jednoho muže chudší. Devatenáctiletý Oleksandr Rosputko se měl ztratit na letišti a zamířil do Ruska. Klub s nadějným fotbalistou a mládežnickým reprezentantem ihned rozvázal kontrakt.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský fotbalista Oleksandr Rosputko.

Článek

„V souvislosti s nevrácením se do týmu a faktickým odmítnutím plnit závazky vyplývající ze smlouvy rozvázal klub smlouvu s fotbalistou Oleksandrem Rosputkem,“ stojí v krátkém prohlášení na stránkách Šachtaru.

Mladý středopolař se nevrátil se svými spoluhráči do vlasti po utkání Ligy mistrů 4. října v Antverpách. Podle ukrajinských médií odcestoval přes Istanbul do Ruska, které od loňského února vede válku na Ukrajině. Sám Rosputko pochází z okupovaného města Gorlivka ve východní části Doněcké oblasti.

Olaksandrův otec Jurij ukrajinským médiím řekl: „Nemohu říci důvod, proč utekl.“ Potvrdil tak úprk z Ukrajiny a dodal, že jeho syn „bude v Rusku ve větším bezpečí“.

Na Ukrajině platí od začátku ruské vojenské invaze stanné právo, v srpnu bylo prodlouženo na další tři měsíce prozatím do poloviny listopadu. Mimo jiné je dospělým mužům ve vojenském věku zakázáno opustit zemi, pokud k tomu nemají výslovné zdůvodnění.

Otec Jurij však popřel, že by jeho syn požádal o politický azyl, jak se na Ukrajině proslýchá. Na druhou stranu prý požádá o ruské občanství. „Byl ze všeho velmi unavený. Teď odpočívá, uvidíme později,“ řekl Jurij Rosputko.

Šachtar je v domácí soutěži na průběžném třetím místě, v Lize mistrů si připsal za první dvě kola tři body za výhru právě v Antverpách. Ve středu se představí na půdě favorizované Barcelony. Šachtar hraje právě kvůli válce na Ukrajině domácí zápasy milionářské soutěže v německém Hamburku.

Reklama

Související témata:
Oleksandr Rosputko