Hlavní obsah

Čechy zklamali a ještě jim tekly nervy. Hvězda Manchesteru United sprostě nadávala

Že jde jen o lepší přáteláky, k nimž špičkové národní týmy přistupují laxně bez větší motivace? Časté argumenty směrem k fotbalové Lize národů dost vyvrací vyhrocené emoce, které vybublaly v závěru zápasu „české skupiny“ Ligy A mezi Švýcarskem a Portugalskem (1:0), které doznívají i dlouho po závěrečném hvizdu.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT, ČTK/AP

Hvězdný Portugalec Bruno Fernandes (uprostřed) v duelu Ligy národů proti Švýcarsku.

Článek

Pro českou reprezentaci by směrem k záchraně v elitní skupině soutěže byla zřejmě lepším výsledkem výhra Portugalců. Ti však dorazili do Ženevy bez hvězdného Cristiana Ronalda a už od první minuty po brance Harise Seferovice prohrávali 0:1. A s výsledkem už nedokázali nic udělat.

Bylo na nich vidět, že jsou z toho značně rozladění. Frustrace se nakupila hlavně v samém závěru, kdy se domácí Nico Elvedi ochotně skácel před šestnáctkou po kontaktu s Andrém Silvou. Nastřádal tak cenné sekundy a ještě odstavil hosty od míče a potenciální šance na srovnání.

Incident vzbudil emoce na obou stranách. Kouč Švýcarů Murat Yakin u čáry zuřivě gestikuloval, zatímco Silva reklamoval ruku, protože Elvedi ještě před hvizdem rozhodčího vzal míč do ruky už v očekávání, že bude zahrávat přímý kop.

Již vystřídavší hvězda Manchesteru United Bruno Fernandes v ten moment vystartoval směrem k lavičce domácích. A jak televizní kamery odhalily, opakovaně křičel k Yakinovi a spol. anglicky „Jděte do pr*ele". Pak na někoho z lavičky Švýcarů ukázal a znovu vulgární výraz replikoval.

Notně rozladěný byl i jeho spoluhráč Bernardo Silva, jemuž se nelíbil výkon rozhodčích v čele s hlavním chorvatským arbitrem Franem Jovičem.

PŘÍMÁK s hostem Milanem Fukalem ve fotbalovém studiu Sport.cz.Video: Sport.cz

„Myslím, že sudí měl velmi malý respekt, utekl také rovnou do kabiny. Asi nechtěl čelit tomu, že by musel uznat chyby," rozčiloval se hráč Manchesteru City, jemuž také lezlo na nervy zdržování hry ze strany brankáře Jonase Omlina. „A rozhodčí nakonec nastaví jen čtyři minuty," stěžoval si.

Nesouhlasil také s udělováním karet ze strany sudího: „Dělal chyby, které kazily rytmus zápasu a trestal především nás." Nutno dodat, že po zápasu s Portugalci cítila zase křivdu česká reprezentace, protože po likvidačním zákroku Ronalda na Václava Jemelku, vyfasoval slavný CR 7 jen žlutou kartu.

Reklama