Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 0:4Schick zahodil Ronaldem darovanou penaltu! Reprezentaci hrozí po rekordním výprasku sestup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Dalot 0 : 1
45. Fernandes 0 : 2
52. Dalot 0 : 3
82. Jota 0 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Ne, nebyl to pro nejlepší střelce loňského EURO povedený zápas. Cristiano Ronaldo však nakonec na rozdíl od Patrika Schicka může být spokojený. Česká fotbalová reprezentace v pražském Edenu podlehla v utkání elitní divize Ligy národů Portugalsku hladce 0:4. Utrpěla tak nejvyšší domácí porážku v samostatné éře. Hned dva góly jí vstřelil Diogo Dalot, obránce Manchesteru United. Češi prohráli doma poprvé od září 2020 po 11 utkáních, v úterním závěrečném duelu ve Švýcarsku budou odvracet sestup do ligy B. Národní tým klesl na poslední místo skupiny A2 a v St. Gallenu musí zvítězit. Švýcaři senzačně vyhráli ve Španělsku.

Výsledek mluví jasně. Nehráli jsme vůbec dobře, dělali jsme hodně chyb, litují čeští fotbalistéVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Nová sezona, nové dresy. Z kádru české reprezentace vypadli před zápasem ze zdravotních důvodů dva hráči. Křídelníka Jakuba Jankta vyřadilo zranění, pravého beka či záložníka Lukáše Masopusta viróza. Oba dva budou chybět také v úterním duelu ve Švýcarsku. V základní sestavě se naopak překvapivě objevil záložník Alex Král.

Domácí si předsevzali, že proti jasnému favoritovi budou aktivní. Realizace však byla náročná. Navrátilec Schick se brzy dostal k zakončení, ale nepřesnému. Ve 13. minutě měli Češi velké štěstí, že rozhodčí odmávali ofsajd. Brankář Vaclík totiž ve vápně rukama srazil Ronalda a nebýt postavení mimo hru, musela by se kopat penalta... Hvězdný Portugalec krvácel z obličeje, po ošetření a převlečení dresu se do hry vrátil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Portugalec Cristiano Ronaldo v duelu s Českou republikou v Praze.

O chvíli později se na trávníku ocitl také druhý z pětigólových střelců na loňském EURO. Schick se pokusil zakončit ze vzduchu nůžkami a po dopadu na zem mu Neves šlápl na ruku. Zatímco také útočník Leverkusenu mohl pokračovat, zraněný obránce Brabec si řekl o střídání a přenechal místo Kúdelovi. Portugalci ho uvítali tutovkou, v níž ovšem Ronaldo mizerně trefil míč a k zakončení vůbec nedošlo.

Statistika utkání Česko - Portugalsko

Hosté nicméně přišpendlili soupeře před vlastní šestnáctku a dobývali českou defenzivu. Výjimkou byl rychlý brejk, po němž Barák v nadějné pozici hlavičkoval těsně vedle branky. Odveta následovala vzápětí. Pravý obránce Dalot rozjel rychlou akci, na jejímž konci se neobsazený v šestnáctce pasoval na nečekaného zakončovatele a střelou mezi Vaclíkovy nohy otevřel skóre.

Gól posadil favorita na koně, jeho převaha byla čím dál patrnější. V nastavení prvního poločasu se Bruno Fernandes snadno odpoutal od Krále a zblízka přidal druhou branku. Domácím svitla naděje, když rozhodčí po konzultaci s VAR nařídil za Ronaldovu ruku od těla penaltu. Míč si vzal Schick - a přestřelil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Patrik Schick po neproměněné penaltě proti Portugalsku.

Brzy po přestávce se k nešťastníkům utkání definitivně přiřadil také brankář Vaclík. Pustil do sítě umístěnou, ale nijak prudkou Dalotovu střelu zdálky.

O osudu zápasu bylo rozhodnuto, atmosféra v Edenu rychle ochladla. Když se po rohu a Ronaldově asistenci trefil také Diogo Jota, posunul skóre na úroveň debaklu...

Portugalsko i potřetí hraje elitní skupinu A, v úvodním ročníku Ligu národů dokonce ovládlo. Před 6 lety vyhrálo mistrovství Evropy - a pro český tým v jeho současném rozpoložení se ukázalo být příliš velkým soustem.

Utkání 5. kola skupiny A2 fotbalové Ligy národů:
Česko - Portugalsko 0:4 (0:2)
Branky: 33. a 52. Dalot, 45.+2 Fernandes, 82. Jota. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Dankert (video, Něm.). Bez karet. Diváci: 19.322.
Česko: Vaclík - Zima, Brabec (22. Kúdela), Jemelka - Coufal, Souček (77. Kuchta), Král, Zelený (64. Vlkanova) - Barák (63. Ševčík), Hložek (63. Černý) - Schick. Trenér: Šilhavý.
Portugalsko: Costa - Dalot, Dias, Danilo (83. Mário), Rui - Fernandes (77. Nunes), Neves, Carvalho (77. Palhinha) - B. Silva (67. Horta), Ronaldo, Leao (67. Jota). Trenér: Santos.

Reklama