Hlavní obsah

Fotbal v červnu? Nesmysl, hazard. Už legendární trenér Brückner byl proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešťastné červnové termíny. Stýskal si nad nimi už legendární trenér Karel Brückner. Když jel s českou reprezentací před 15 lety na kvalifikaci o MS do Walesu, jen vrozená slušnost mu nedovolila, aby použil ostrá slova. Evropské národní týmy včetně Čechů čekají v první polovině měsíce hned čtyři těžké zápasy v Lize národů. Podle trenérů i hvězd se jedná o hazard se zdravím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník české reprezentace Tomáš Souček.

Článek

„Liga národů pro mě není důležitá. Jsou to pro mě zveličované přátelské zápasy po dlouhé a náročné sezóně. Netěším se na ně," povzdechl si belgický klenot Kevin de Bruyne. S Manchesterem City získal 22. května mistrovský titul, po pár dnech se hlásil na srazu reprezentace.

V pátek večer se s Belgičany postaví Nizozemsku k prvnímu ze čtyř zápasů v rozmezí 11 dnů. V nohách má přitom 53 zápasů, které odehrál od srpna. „Zdraví hráčů je přehlíženo, nebere se vůbec v potaz. Lidé, kteří o tom rozhodují, vůbec nechápou, jak se po sezóně cítíme. Jenže hrát prostě musíme, nic na tom nezměníme," zlobil se De Bruyne.

Anglie porci čtyř utkání absolvuje dokonce během deseti dnů. Týká se to hned pěti De Bruyneových parťáků z Etihad. A také obránce Liverpoolu Alexandera-Arnolda, který klubovou sezonu ukončil sobotním finále Ligy mistrů (prohra 0:1 s Realem Madrid).

„Končíme sezónu, ve které někteří hráči odehráli přes sedmdesát zápasů, což je šílené. A pokračujeme v zápasech Ligy národů s národními týmy. To je naprosto bláznivé," prohlásil trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. Jeho tým sehrál od srpna 63 soutěžních utkání. Reprezentanti Reds, což jsou prakticky všichni, až 12 dalších zápasů. „Hrát teď Ligu národů je jeden z nejsměšnějších nápadů ve světě fotbalu," doplnil Klopp.

Náročný rok za sebou má také spousta českých reprezentantů. Ti, kteří působí v klubech z nejlepších evropských soutěží, mají před sebou vidinu dovolené po skončení srazu. Hráči z domácích klubů ale po duelu ve Španělsku (12. června) naskočí prakticky hned do přípravy.

Čeští pohároví zástupci totiž na rozdíl od německých, anglických, španělských, francouzských nebo italských mužstev musejí projít sítem pohárových předkol. Týká se jich už druhé předkolo s termíny 19. nebo 20. července. Přípravu tedy zahajují plus mínus v polovině června. Nelze se divit, že se trenérovi Jaroslavu Šilhavému kupí omluvenky.

„Hrát reprezentační zápasy v tomto termínu je nesmysl. Hráči mají odpočívat, nemají nikam jezdit. Fotbalu tohle nepřinese vůbec nic. Zbývá jen věřit, že se tohle nebude v příštích letech opakovat," komentoval situaci trenér Josef Csaplár.

Kvalifikace v červnu (od r. 2015)
2015: Lotyšsko - Česko 1:2 (ME)
2015: Island - Česko 2:1 (ME)
2017: Norsko - Česko 1:1 (MS)
2019: Česko - Černá Hora 3:0 (ME)
2019: Česko - Bulharsko 2:1 (ME)

Reklama