Hlavní obsah

Schick odložil megapřestup. Bylo pro mě důležité slyšet, jaké má Leverkusen ambice

Nasypal za sezonu v bundeslize 24 gólů, jen čarostřelec Lewandowski byl s 35 trefami lepší. Předpokládalo se, že útočník Patrik Schick využije ideální konstelace a zamíří do některého z top evropských klubů. Vítěz české ankety Fotbalista roku však překvapivě prodloužil smlouvu s Leverkusenem. „Setrvání v Bayeru je pro mě správný krok,“ věří šestadvacetiletý kanonýr.

Cíl Patrika Schicka pro příští sezonu? Být zdravý, pak můžu být ještě lepší!Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Většina předních klubů z Anglie, ale také PSG, Bayern či Dortmund. Seznam uchazečů, kteří se údajně hlásí o služby Patrika Schicka, je dlouhý. Svým rozhodnutím překvapil nejen je.

V Leverkusenu jste podepsal dlouhodobou smlouvu, velký přestup je teď v létě opravdu vyloučený?

Něco se k nám s manažerem doneslo, ale od začátku jsme měli jasno, že pro můj progres v kariéře je prodloužení smlouvy v Leverkusenu správný krok. Klub má ambice. Pro mě je důležité ujištění, že v létě nepustí nikoho z důležitých hráčů. Mužstvo se naopak doplní dalšími hráči, to pro mě bylo důležité slyšet. Cíl pro další sezonu je porvat se o druhé místo v lize, uspět v Lize mistrů a nejlépe vyhrát Německý pohár. Diskuse pak nebyla dlouhá.

Budu se snažit to Adamovi co nejvíc ulehčit, těší se na českého spoluhráče Patrik SchickVideo: Sport.cz, FAČR

Doma jste se stal Fotbalistou roku 2021. Co pro vás vítězství v anketě znamená?

Jsem samozřejmě rád, že jsem ji vyhrál. Ocenění za sezonu, která byla výborná. Začala na EURO, všichni byli zvědaví, jestli pak výkony z šampionátu potvrdím i dál. Povedlo se. Kdybych nebyl tak často zraněný, mohl jsem ocenění získat i dřív, ale jsem rád, že aspoň teď.

Máte za sebou životní sezonu. Cítíte ještě nějaké rezervy?

Neřekl bych životní, spíš asi nejlepší. Určitě můžu být ještě lepší. Hlavně musím zapracovat na věcech, abych nebyl často zraněný. Zabrzdilo mě to, gólů mohlo být víc. Potřebuji být zdravý, pak tam potenciál být ještě lepší je.

Kandidáti na gól roku FIFA - Patrik Schick

Vlastní představy jste naplnil?

Po EURO jsem dostával otázky, že budu pod tlakem, jestli dokážu takové výkony potvrdit v bundeslize. Byl jsem si vnitřně jistý, věřil jsem, že sezona může být výborná. Tlak trochu byl, ale nic, co by mě brzdilo. Myslím, že naopak pod tlakem dokážu hrát ještě líp. Jsem rád, že očekávání jsem naplnil.

Jak se s tlakem dokážete vyrovnat?

Paradoxně ho je míň, když góly dáváte. Když držíte delší šňůru, pak máte silnou pozici. Ale když je naopak série bez gólu, pak se teprve můžete cítit pod tlakem, který vás sráží níž. Já měl štěstí, že jsem góly dával od začátku, takže tlaku bylo míň. Měl jsem herní pohodu, mohl jsem se soustředit na komplexní výkon, nejen střílení gólů. Start do sezony mi hodně pomohl.

Odpočinete si v létě pořádně?

Bohužel ne, jsem dva týdny po operaci třísla. První týden jsem v Německu rehabilitoval, druhý pak byl v Praze. Teď zase letím do Německa, bude tam trénink, přidá se i kondiční trenér, takže odpočinku moc nebude. Ale trénink mi nevadí, pro mě je odpočinek, že se můžu vyspat a nemám žádný nutný program, můžu si všechno uzpůsobit podle sebe. Chci navázat na poslední sezonu.

Zranění vás v ní přibrzdilo hned několikrát. V březnu jste třeba přišel o play off o mistrovství světa, v němž reprezentace prohrála ve Švédsku.

Mrzelo mě to, doba po zranění byla celá zmatená. Dostával jsem odlišné diagnózy. Nejdřív že sraz stihnu a budu připravený, podle druhé pak že bohužel ne. Snažil jsem se dělat 150 procent, abych baráž stihl. Bohužel, musel jsem si vyhodnotit, že bych se nedoléčený mohl zranit na mnohem delší dobu. A pak taky, jestli bych mužstvu vůbec pomohl, když jsem pět týdnů nic nedělal. Mrzelo mě, že kluci zápas nezvládli. V plánu bylo, že bych pak v případě postupu přijel aspoň na Polsko.

Teď pro změnu kvůli operaci přijdete o nadcházející čtyři červnové zápasy v elitní skupině A Ligy národů, kde český tým změří síly se Švýcarskem, Španělskem a Portugalskem.

Pokaždé mě mrzí, když přijdu o reprezentaci, ale musel jsem využít čas dovolené. Termíny nejsou úplně šikovné, musel jsem si vybrat. Zdraví je pro mě přednější.

Reklama