Hlavní obsah

Liga národů baví. K mistrákům má ale daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liga národů. Formát, který nalakoval přátelské zápasy. Dal jim lesk, drajv, důležitost. Jenže... Ke klasickým mistrákům mají i tak zápasy třetího ročníku soutěže daleko. Alespoň její úvod, v nešťastném červnovém termínu. Především trenéři elitních výběrů razantně točí sestavou, testují směrem k MS v Kataru, ulevují z uplynulé sezony vyždímaným hvězdám.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Cristiano Ronaldo v utkání Ligy národů ve Španělsku.

Článek

„Zápasy se Švýcarskem a se Španělskem mě rozhodně nenudily. Pro oba soupeře to ale mistrák nebyl," má jasno trenér Josef Csaplár. Stačí jen porovnat základní sestavy nejlepších týmů Evropy v prvních dvou kolech Ligy národů a je jasné, jak se věci mají.

Kouč Francie Didier Dechamps vyslal až na záložníka Auréliena Tchouaméniho proti Chorvatům kompletně novou jedenáctku, sestava Portugalců doznala sedmi změn, stejně tak švýcarská. Španělé nastoupili v neděli v Edenu ve složení, které se od toho s Portugalskem lišilo na osmi pozicích.

„Tyto zápasy slouží k hledání a zkoušení adeptů pro Katar. Gró je víceméně jasné, ale jsou tu další hráči. A nejde jen o výkonnost, ale i o jejich mentalitu, psychické rozpoložení, schopnost se vyrovnat s tím, že se třeba na hřiště nedostanou," prohlásil španělský trenér Luis Enrique, který je jedním z mála reprezentačních koučů, který si Ligu národů před jejím startem pochvaloval. Teď svůj pohled přece jen upravil. Zásadní je pro něj turnaj v Kataru, Liga národů slouží jako příprava. Shodný scénář volí jeho kolegové, kteří sedí na lavičkách dalších elitních týmů.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

V některých zemích nejsou z Ligy národů ani trochu nadšeni. Například v Německu má spousta fanoušků, včetně médií, duely v této soutěži nadále za přátelské. Při rozhlasových vstupech během sobotního duelu německé reprezentace v Itálii vyřkl reportér každou chvíli slovo Freundschaftspiel, tedy přátelský zápas. Byť hlavní aktéři v čele se záložníkem Joshuou Kimmichem na tiskové konferenci o utkání mluvili s nesmírnou důležitostí, uvnitř ale mají nejspíš stejný názor jako německý reportér.

Belgická hvězda, záložník Kevin de Bruyne, naopak vyjádřil naplno, co si o červnové Lize národů myslí. „Liga národů pro mě není důležitá. Jsou to pro mě zveličované přátelské zápasy po dlouhé a náročné sezóně. Netěším se na ně," prohlásil De Bruyne. Podle toho také Belgičané s Nizozemskem dopadli (prohra 1:4).

Překvapivých výsledků se za stávající konstelace zrodilo zákonitě víc. Angličané padli v Maďarsku (0:1), Francie s Dánskem (1:2), vicemistři světa Chorvati doma s Rakouskem (0:3). Není důvod se domnívat, že v nadcházejících dvou kolech už žádné nepřijdou.

Reklama

Související témata: