Hlavní obsah

Fotbalista PSG Gueye čelí podezření, že odmítl nastoupit kvůli duhovému číslu

Fotbalista Paris St Germain Idrissa Gueye čelí podezření, že vynechal ligový duel v Montpellieru kvůli duhovému číslu na dresu, kterým pařížský velkoklub projevil podporu LGBTQ komunitě. Senegalský záložník přitom s týmem k utkání odcestoval, podle kouče Mauricia Pochettina ale nakonec nehrál z osobních důvodů.

Foto: Twitter@Cfc_Kemboi

Fotbalista Paris St Germain Idrissa Gueye.

Článek

Organizace Rouge Direct, která bojuje proti homofobii ve sportu, žádá o vysvětlení jak klub, tak vedení francouzské ligy. "Homofobie není názor, je to zločin," upozornila organizace na twitteru.

Akce s duhovým číslem se ve vybraném kole francouzské ligy objevila i před rokem. Jak upozornil deník L'Équipe, Gueye ani tehdy nenastoupil, oficiálně kvůli zažívacím problémům. Podle informací agentury AP a rádia RMC ale bylo důvodem právě duhové číslu na dresu.

Gueyeho absenci zkritizovala i jedna z kandidátek v letošních prezidentských volbách Valérie Pecresseová. "Fotbalisté velkých klubů, a speciálně PSG, jsou pro lidi vzory. Mají povinnost jít příkladem. Odmítnutí připojit se k boji proti homofobii by se nemělo obejít bez potrestání," napsala politička na sociální sítě.

Politickou záležitostí se Gueyeho případ stal i v Senegalu, kde se hráče zastali. "Stojím za Idrissou Ganou Gueyem. Jeho náboženská víra musí být respektována," napsal na twitteru senegalský prezident Macky Sall.

V této západoafrické zemi, kde se 97,2 procenta obyvatel hlásí k islámu, jsou homosexuální vztahy považovány za zločin a mohou být trestány jedním až pěti lety ve vězení. "Není to homofob. Jen nechce, aby jeho image byla využita k propagaci homosexuality. Nechte ho být," uvedl bývalý senegalský premiér Abdoul Mbaye.

Reklama

Související témata: