Hlavní obsah

Podporujete věznění a sexuální násilí, spílají Messimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk by nevěřil, kolik rozporuplných reakcí argentinský šikula Lionel Messi vyvolá jednou fotografií. Na svém Instagramu zveřejnil fotku z dovolené v Saúdské Arábii, která je však výsledkem spolupráce fotbalisty se státem na Blízkém východě. To, že se Messi stal velvyslancem pro cestovní ruch v zemi, která porušuje lidská práva, mu vytýkají rodiny vězňů, kteří kritizovali režim, ale na sociálních sítích se naopak Argentinec setkává s vlnou podpory.

Foto: @DeadlineDayLive, Twitter

Lionel Messi se stal velvyslancem cestovního ruchu v Saúdské Arábii.

Článek

O spolupráci útočníka Paris Saint-Germain Lionela Messiho se Saúdskou Arábií informoval skrze Twitter ministr cestovního ruchu Ahmed Al Khateeb. „Těšíme se, až se vydáte objevovat poklady Rudého moře, festival Jeddah Season a naši dávnou historii. Není to vaše první, ani poslední návštěva Království," napsal.

I Messi o své „dovolené" dal vědět na sociálních sítích. „Objevování Rudého moře #VisitSaudi," připsal k fotografii při západu slunce. Oznámení, že se Messi stal velvyslancem cestovního ruchu, vyvolalo vlnu nevole. Už v únoru, kdy se o případné spolupráci začalo šuškat, mu rodiny vězňů z Arábie poslaly dopis, ve kterém ho žádaly, aby se do podpory státu nezapojoval.

„Jste inspirací pro miliony lidí, na tom, co říkáte a děláte opravdu záleží. Řečeno bez obalu – máte obrovskou moc, se kterou ale přichází velká zodpovědnost," stojí v dopise. „Saúdský režim vás chce využít k očištění své pověsti. Vězni v Saúdské Arábii jsou mučeni, sexuálně napadáni a drženi v zajetí – často celé měsíce," píše se dále. „Pokud řeknete ano návštěvě této země, ve skutečnosti schvalujete porušování lidských práv," uvádí se s tím, že pokud by ale řekl „ne," dal by tím Messi jasný signál, že na lidských právech záleží.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Leo Messi (@leomessi)

V minulosti byl kritizován David Beckham, který souhlasil s tím, že v zemi odehraje exhibiční zápas po boku Zinedineho Zidaneho. Cristiano Ronaldo naopak v loňském roce nabídku ve výši 6 milionů dolarů na komerční spolupráci se zemí Blízkého východu odmítl.

Reklama

Související témata: