Hlavní obsah

Livi, továrna na zázraky. Při penaltách jsem vsadil na instinkt, líčil chorvatský brankář, který zničil japonský sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bronzové tažení ve Francii 1998 jistil z branky Dražen Ladič, dvacet let nato v Rusku pomohl ke stříbru Danijel Subašič a teď má fotbalové Chorvatsko nového hrdinu. Jmenuje se Dominik Livakovič a v pondělním osmifinále mistrovství světa vychytal Japonce. „Nejkrásnější den kariéry,“ vyznal se vyhlášený kliďas, jenž na konci napínavé partie pochytal tři ze čtyř penalt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Japonsko - ChorvatskoVideo: Česká televize

 
Článek

Má tři vzory. Španělskou brankářskou ikonu Ikera Casillase, jeho krajana Davida de Geu ze slavného Manchesteru United a Danijela Subašiče. S ním má Dominik Livakovič hodně společného: oba se narodili v Zadaru a oba zazářili na mistrovství světa. Subašič má doma stříbrnou medaili z předchozího šampionátu, kde mu dělal náhradníka i o jedenáct let mladší Livakovič.

Jeden milník už má v kapse. Kromě něj lapili tři penalty během jednoho rozstřelu na mundialu jen dva muži - zmíněný Subašič před čtyřmi lety v osmifinále s Dánskem a portugalský čaroděj Ricardo ve čtvrtfinále MS 2006 proti Anglii.

Minule v Rusku se Livakovič jako jediný z Chorvatů ani jednou nedostal na plac, ovšem v Kataru si to bohatě vynahrazuje. Ve skupině dostal jediný gól a o velkém představení v osmifinále už víte. „Den předtím jsme trénovali penalty a Dominik jich spoustu chytil. Takže jsem byl úplně klidný," vykládal trenér Zlatko Dalič.

„Chorvatský brankář byl prostě skvělý," poklonil se japonský kouč Hadžime Morijasu. Japonci snili o historicky prvním postupu do čtvrtfinále mistrovství světa, ale Livakovič jim to zatrhl.

Kdo jiný než on? Z 58 penalt v soutěžních zápasech chytil sedmnáct, bavíme se tedy skoro o třicetiprocentní úspěšnosti. Skvělá čísla! „Proti Japonsku jsem místo analyzování střelců vsadil na instinkt. Stříleli tvrdě, ale nebylo tak složité penalty chytit," líčil Livakovič.

Vlastně je zvláštní, že v sedmadvaceti pořád ještě hraje chorvatskou ligu. Ne, že by neměl nabídky z ciziny, ovšem Dinamo Záhřeb zatím pokaždé řeklo ne.

Má pět titulů a před třemi lety z něj trenér Dalič udělal reprezentační jedničku. Radost měl i Livakovičův táta Zdravko, někdejší ministerský tajemník. A z maminčiny strany pochází legendární útočník Josip Skoblar, nejlepší evropský střelec ze sezony 1970/71.

Rodina může být pyšná i během dobrodružství v Kataru, rozjeté Chorvatsko vyhlíží páteční čtvrtfinále s Brazílií. Bude to zase nervák? „Zdá se, že to jinak neumíme," usmál se kapitán Luka Modrič. „Naštěstí máme Liviho, který dokáže zázraky."

Reklama