Hlavní obsah

Lvíčata hrají o atraktivní EURO u sousedů. Byl by to hodně velký bonus, říká kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřišti Milan Baroš, Marek Jankulovski či Tomáš Ujfaluši a na lavičce trenér Karel Brückner. Slavná jména spojuje mimo jiné rok 2000, tenkrát si česká jednadvacítka na EURO dokráčela pro stříbrné medaile. Hrálo se na Slovensku, které bude hostit i příští mistrovství Evropy v létě 2025. Budou u toho znovu Češi? Lvíčata rozehrají kvalifikaci v úterý večer na Islandu a ke vstupence mezi 16 vyvolených jim může pomoct i schůdnější postupový klíč.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Útočník Christophe Kabongo (vpravo) a jeho parťáci z jednadvacítky mají pro tento a příští rok jediný cíl: postup na EURO, které bude v létě 2025 hostit Slovensko.

Článek

„EURO na Slovensku? Hodně velký bonus. Vždycky je příjemné, když máme v zádech hodně lidí,“ říká český kapitán Václav Sejk. „Stačí si vzpomenout na EURO jednadvacítek 2017 v Polsku, kam vyjelo hodně Čechů.“

Na další šampionát v Itálii a San Marinu jednadvacítka nepostoupila a předloni ve Slovinsku hráli Češi kvůli covidovým restrikcím před prázdnými tribunami. A pokud jste chtěli letos v červnu vyrazit do daleké Gruzie, museli jste sáhnout hluboko do peněženky. Slovensko je přitažlivější varianta: logisticky, finančně i časově. Dodejme, že hrát se bude v Bratislavě, Trnavě, Dunajské Stredě, Nitře, Trenčíně, Žilině, Košicích a Prešově.

„Jasně, láká nás to i kvůli fanouškům. Měli by to za námi hodně blízko,“ přikývne brankář Adam Stejskal. „Nejdřív ale musíme zvládnout kvalifikaci.“

Únorový los poslal tým trenéra Jana Suchopárka do pětičlenné skupiny, takže Češi odehrají minimálně osm utkání. Po úterní premiéře na Islandu je v říjnu čeká dvojzápas s Walesem a Dánskem v Českých Budějovicích. Na zbylých pět duelů a případnou baráž dojde příští rok.

„Skupina je na první pohled dost vyrovnaná, bude záležet na každém zápase. V předchozí kvalifikaci byla jasným favoritem naší skupiny Anglie, zato teď tam jsou čtyři velcí adepti. Kromě nás ještě Dánsko, Wales a Island. Všichni jsme na tom podobně, kvalitou i stylem hry,“ vykládá Sejk.

A pozor i na Litvu, která coby papírový outsider hned v červnovém prologu málem obrala Dány (1:2). Ti jako jediní v „české“ skupině hráli už dvakrát, na vítězství v Litvě navázali remízou 2:2 s Walesem. „Dánsko možná není úplný top tým, ovšem už v minulé kvalifikaci hrálo velice dobře. S Walesem nás čeká typický ostrovní fotbal, navíc jde výkonnostně nahoru. A Litva? Nepatří do úplné špičky, ale hlavně doma je hodně nepříjemná a nebezpečná pro všechny,“ upozorňuje kouč Suchopárek.

Přímo postoupí vítězové devíti skupin a na rozdíl od předchozí kvalifikace hned tři nejlepší týmy z druhých míst (v minulém cyklu šel z druhých dál jen nejlepší). Dalších šest zemí z druhých míst půjde do baráže. Slováci mají coby hostitelé jako jediní účast jistou. „Nechceme kalkulovat. Od prvního do posledního zápasu musíme hrát tak, abychom postoupili ideálně z prvního místa,“ velí brankář Stejskal.

První krok můžou Češi udělat už v úterý na Islandu.

Program českého týmu v kvalifikaci EURO do 21 let 2025

Island - Česko (12. září 18.30 SELČ, Reykjavík)

Česko - Wales (13. října, České Budějovice)

Česko - Dánsko (17. října, České Budějovice)

Česko - Island (26. března 2024)

Litva - Česko (6. září)

Dánsko - Česko (10. září)

Wales - Česko (11. října)

Česko - Litva (15. října)

Reklama

Související témata: