Hlavní obsah

EURO do 21 let bez Čvančary, s Kovářem zatím ano. Ševčík v pozici náhradníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace útočníka fotbalové Sparty Tomáše Čvančary na EURO do 21 let byla vyloučena už déle, nastínil trenér Lvíčat Jan Suchopárek. Ve výběru nefiguruje ani záložník Brna Michal Ševčík, jenž je v pozici náhradníka. Otazník je pak kolem gólmanské jedničky Matěje Kováře. S ním ale trenéři zatím počítají.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Matěj Kovář oslavuje vítězství 6:2 na hřišti Bohemians Praha 1905.

Článek

Čvančara po výborné jární části kvůli zdravotním problémům nedohrál závěr sezony, v níž Sparta získala titul. Spekulovalo se, zda se nedá dohromady červnové reprezentační srazy. „Kdyby byl zdravý, jel by jistě za A-tým. Ale nedocestoval ani s ním," uvedl Suchopárek.

Otazníky jsou kolem gólmanské jedničky Matěje Kováře, jenž Spartě pomohl k titulu, soutěžní ročník ale dochytal s lehkým zraněním. Suchopárek s ním zatím počítá, byť Kovář patří do skupiny více hráčů, u nichž se ještě čeká na další výsledky lékařských vyšetření.

Na závěrečný turnaj není zatím povolán ani záložník Michal Ševčík z Brna, který zřejmě doplatil na horší jarní formu a konečný pád Zbrojovky do druhé ligy. Společně s parťákem Filipem Součkem patří mezi náhradníky. „Každý je alternativa číslo jedna, kdyby hráči na jejich postu nakonec vypadli. Pak budou povoláni," vysvětluje Suchopárek.

Mezi novinovanými nechybí stálice výběru Martin Vitík, Robin Hranáč, Adam Grabriel, Lukáš Červ, Jan Žambůrek, Adam Karabec, Filip Kaloč, Pavel Šulc, Daniel Fila nebo Václav Sejk.

„Vycházeli jsme z formy ze závěru soutěží, ta byla u většina hráčů velmi dobrá. Pak šlo o taktické věci, varianty a rozestavení, abychom hráče dokázali uplatnil. Další věcí bych charakter, který je podle mě velmi důležitý, aby vlna v mužstvu byla jednotná. Samozřejmě roli hrála zkušenost z kvalifikace, jediný Vasil Kušej v ní nenastoupil do žádného utkání," popisuje trenér.

Z fotbalistů, kteří by mohli na šampionát jet, jsou v nominaci A-týmu rovněž v červnovém termínu bek Slavie David Jurásek, stoper David Zima a zástupce Leverkusenu Adam Hložek. Suchopárek zdůraznil, že jakmile se hráč stabilně posune do seniorského kádru, měl by v něm zůstat. U obránce Sparty Martina Vitíka a křídleníka Slavie Matěje Juráska se tentokrát povedlo vyjednat přesun právě na EURO do 21 let.

„S trenérem Áčka Jaroslavem Šilhavým jsme vždy nalezli dobrý konsenzus. A-tým má přednost a v naší nominaci jsou jistě kluci, kteří by mohli v červnu hrát za něj. Ale třeba právě nominace Vitíka a Matěje Juráska je pozitivní, spolupráce je na vynikající úrovni," konstatuje Suchopárek.

Deadline pro nahráná finální sestavy je 14. června, do té doby je prostor pro změny. Češi vstoupí do turnaje v Rumunsku a Gruzii ve čtvrtek 22. června duelem s Anglií, ve skupině je následně čekají ještě Německo a Izrael. Do následného čtvrtfinále postupují dva nejlepší celky.

Reklama