Hlavní obsah

Izraelského šikulu chtěla i Barcelona. Teď může potrápit Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má jen metr sedmdesát, ale na fotbalovém jevišti ho nepřehlédnete. Šikovný ofenzivní záložník Oscar Gloukh je symbolem nadějné izraelské generace, která může mít před sebou velké věci. Je mu teprve devatenáct, ovšem už se o něj zajímala i slavná Barcelona. Šestkrát hrál za izraelské áčko a ve středu (od 18:00 SELČ, podrobná online reportáž na Sport.cz) bude chtít postrčit jednadvacítku do čtvrtfinále EURO. Na úkor Česka.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Mladí izraelští fotbalisté při rozcvičce na ME, s míčem Oscar Gloukh

Článek

Kutaisi (od našeho zpravodaje) - Sebevědomí z něj čišelo i ve finále loňského mistrovství Evropy devatenáctek. Gloukh si na hraně šestnáctky řekl o míč, mazaně se vyhnul třem protihráčům a vystřelil pod břevno. Krásná práce! Dostal cenu za gól turnaje, což nadaného teenagera ještě víc proslavilo.

Nepřekvapí, že v áčku Maccabi Tel Aviv nestihl ani jednu celou sezonu. Zajímali se o něj na několika prestižních adresách, letos v lednu kývl Salcburku. Proč ne Barceloně, Oscare? „Byl jsem z ní nadšený, ale vzpomněla si až ve chvíli, když jsem byl v Salcburku domluvený. Věděl jsem, že je to pro mě nejlepší volba," vysvětlil Gloukh.

Originální driblér, jenž se dá použít na několika postech, na jaře v Mozartově rodišti pomohl k titulu a ve středu ho čeká bitva s českou jednadvacítkou. Na Gloukha a jeho kumpány pozor. Hned v prvním zápase na EURO šokovali remízou s favorizovaným Německem, přestože celý druhý poločas hráli o deseti. Ovšem experti zůstali klidní: „Co se divíte?"

Izrael do výchovy mladých šlápl už v předchozí dekádě a teď jsou z toho zajímavé výsledky. O stříbrné devatenáctce z loňského evropského šampionátu na Slovensku už byla řeč a dvacítka na nedávném mistrovství světa brala bronz!

„Viděl jsem čtvrtfinále s Brazílií – a upřímně, byla radost se na to dívat. Izraelci si ten zápas vyloženě užívali," poklonil se trenér české jednadvacítky Jan Suchopárek.

„Způsob hry Izraele je odlišný než u našich předchozích soupeřů Anglie a Německa, ale zase může mít jiné silné stránky. Doufám, že se nám je podaří eliminovat," poznamenal útočník Václav Sejk. Eliminovat silné stránky Izraele = eliminovat i Gloukha. Snad se to české partě povede.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články