Hlavní obsah

Ideální scénář před Izraelem: postup a výhra. Lvíčatům by se později mohla hodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno záleží jen na nich, výsledky jiných zápasů řešit nemusí. Postupová matematika je z českého pohledu jednoznačná: ke vstupence do čtvrtfinále fotbalového EURO jednadvacítek stačí ve středu proti Izraeli (od 18:00 SELČ, podrobná online reportáž na Sport.cz) uhrát remízu. „Jestli nám to může svazovat nohy? Snad ne. Není nic lepšího, než mít před posledním zápasem postup ve svých rukou,“ řekl kapitán Filip Kaloč.

Foto: FAČR

Budou se Václav Sejk (vlevo) s Vasilem Kušejem takhle radovat i po zápase s Izraelem?

Článek

Kutaisi (od našeho zpravodaje) - Remíza je pro jednadvacítku před bitvou s Izraelem kouzelné slůvko. Češi by měli čtyři body a dosud třetím Němcům by nepomohlo ani vítězství v paralelně hraném zápase s Anglií, protože s týmem kouče Jana Suchopárka v neděli padli. A Izrael? Zatím poslední tým skupiny potřebuje porazit Česko, ideálně co nejvyšším rozdílem.

„Izrael musí, my chceme. V tom máme možná lepší pozici," přemítal útočník Václav Sejk. „Bude to vyrovnaný zápas, který rozhodnou detaily. Věřím v naši sílu, půjdeme si za postupem."

Bez stresu to mají Angličané, kterým půjde už jen o pohodu před víkendovým startem play off. V české skupině mají po dvou výhrách jisté první místo a vědí, že v nedělním čtvrtfinále v Kutaisi narazí na Portugalsko. Jde tedy už jen o druhou postupovou pozici a sobotní čtvrtfinále s Gruzií v Tbilisi, kam mají po dvou kolech skupinové fáze nejblíž Češi. Mimochodem, navzdory původním plánům se nakonec bude hrát na největším stadionu šampionátu: aréna pojmenovaná po gruzínské legendě Borisovi Paichadzemu pojme přes 54 tisíc fanoušků.

„Dáváme si postupné cíle, začali jsme už před kvalifikací. Nejdřív jsme se chtěli dostat na EURO a teď na to chceme navázat postupem ze skupiny," popsal Sejk. „Myslím, že každý udělá maximum, abychom k tomu došli. Pak se budou cíle posouvat. Všichni jsme hladoví po dlouhé době udělat pro Česko úspěch."

Čistě hypoteticky, kdyby čeští mládenci Izrael porazili a zakončili skupinu se šesti body, mohlo by se jim to hodit do potenciální baráže o postup na olympiádu. Jednorázový zápas v Bukurešti se může týkat už dvou nejlepších vyřazených čtvrtfinalistů v případě, že do semifinále Eura postoupí zároveň Francie (pořadatel Her) i Anglie, která na OH hrát nemůže. Zmínění dva nejlepší poražení čtvrtfinalisté by se určili podle předchozích výsledků na turnaji: začínalo by se u pořadí, počtu bodů či skóre ve skupině.

Ale teď už dost spekulací, nejdřív Češi musí zvládnout překážku jménem Izrael. „Nechceme ustoupit z toho, co jsme předvedli proti Anglii a Německu. Čili bojovnost, týmovost a neslevit z toho, co tam bylo," zavelel kapitán Kaloč. „Máme nějaký plán, který jsme natrénovali, a s ním půjdeme do zápasu. Bude to hlavně o nás: jak k němu přistoupíme a jak se nám povede dodržet to, co jsme si řekli."

Reklama