Hlavní obsah

Španělé zuří, pustili se do zlatých Angličanů: Rozhodčí jim dovolují víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté Španělska po sobotní prohře 0:1 ve finále Eura do 21 let logicky nesrší optimismem. Média uznávají, že zlatí Angličané hráli dobře, ale také upozorňují na některé kontroverzní či nesportovní momenty, které by prý nikomu jinému jen tak neprošly.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Španělé Juan Miranda (vlevo) a Gabriel Veiga se dívají na rozhodčího Espena Eskase během finálového zápasu fotbalového Eura do 21 let.

Článek

Hlavním terčem stížností je útočník Cole Palmer. Právě jeho tečovaný přímý kop z nastavení první půle nakonec velké finále rozhodl. Palmer následně uháněl slavit před střídačku soupeře, což rozdmýchalo emoce. Strhla se mela. Výsledkem byly dvě žluté karty pro hráče a dvě červené pro členy realizačních týmů, rozděleny rovnoměrně pro oba celky.

„Palmer, který běžel třicet metrů, aby mohl slavit před španělskou lavičkou, a který rvačku vyprovokoval, zůstal bez trestu," diví se novináři z fotbalového webu as.com a útočníka Manchesteru City dál i ostatní média kritizují.

„Ve své práci pokračoval i ve druhém poločase. Dvě minuty ležel na trávníku a zvedl se, až když nosítka přejela polovinu hřiště. Celý stadion v Batumi, kde byla většina neutrálních fanoušků, ho za jeho nesportovní chování hlasitě vypískal," upozorňují.

Servítky si nebere ani známý server listu Marca, konkrétně autor krátkého hodnocení Rubén Jiménez. „To, co Angličané dělali a vyprovokovali, a co jim rozhodčí dovolil, je jen známkou toho, že jsou týmy (i na úrovni reprezentace), kterým je dovoleno více než ostatním," tvrdí, že k hráčům Albionu či anglických týmů jsou sudí benevolentnější. Konkrétně sobotní finále měl na starosti norský arbitr Espen Eskas.

„Ačkoli je Španělsko aktuálním šampionem Ligy národů, ačkoli v posledních dvou desetiletích náš fotbal na kontinentu dominuje, rozhodčí svými rozhodnutími a způsoby projevují daleko větší respekt k Angličanům," dodává Jiménez a zmiňuje například podle něj neuctivé jednání s trenérem výběru do 21 let Santiagem Deniou.

Právě Denia byl ale ve svém bezprostředním hodnocení finálové porážky daleko mírnější. „Nejsem tu od toho, bych hodnotil rozhodčí. Věřím, že UEFA deleguje ty nejlepší. Byl to těžký zápas a nemyslím si, že sudí měli vliv na výsledek. Bylo to spíše o jiných věcech. A některé situace? Nebudu hodnotit chování, které není fair play," uvedl jasně Denia.

I přes nespokojenost však jedním dechem padá uznání, že zlato získal velmi silný tým. „Anglie odehrála perfektní turnaj, ani jednou neinkasovala. Předvedla nám několik kvalitních hráčů, o kterých v budoucnu uslyšíme. Bude to generace, která vrátí Anglii slávu na seniorské úrovni?" ptá se Jiménez z Marcy.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Angličtí fotbalisté do 21 let se radují ze zisku titulu po finálové výhře nad Španělskem.

Kritizuje i španělské hráče. Hlavně Álexe Baenu, jenž dostal ve 34. minutě žlutou kartu a poté si následně několikrát koledoval o vyloučení. „Potřebuje, aby s ním někdo mluvil. Aby ho uklidnil, aby mu pomohl. Přehnaná aktivita je někdy dobrá, ale Baena musí ubrat. Denia ho nechal na hřišti příliš mnoho minut, i když bylo zřejmé, že není soustředěný a poškozuje tým," komentuje novinář.

Fotbalisté z Pyrenejského ostrova nebyli horším týmem, i když do pevné obrany protivníka se dostávali těžce. V nastavení druhé půle pak dostali jedinečnou možnost na vyrovnání z pokutového kopu, jenže Abel Ruiz selhal a neujaly se ani dvě další dorážky. Titul tak putuje do Anglie.

Reklama

Související témata: