Hlavní obsah

Věštec v rukavicích přepsal historii. Bylo to snadné, tvrdí o chycené penaltě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinu finálového duelu fotbalového mistrovství Evropy do 21 let není těžké najít. Jmenuje se James Trafford, je mu 20, chytá za Anglii a na celém turnaji ani jednou neinkasoval. Své představení korunoval v nastavení druhé půle finálového klání, kdy zlikvidoval jak penaltu Španělů, tak následnou dorážku. Albion díky tomu slaví po výhře 1:0 zlato.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Hrdina finálového duelu Eura do 21 let James Trafford. V nastavení chytil penaltu, na turnaji ani jednou neinkasoval.

Článek

„Ráno jsem všem řekl, že chytím penaltu. A když na ni došlo, věděl jsem, že ji zneškodním. Bylo to docela snadné, abych byl spravedlivý," prohlásil po utkání s úsměvem šťastný Trafford.

Říká se, že penalta se nedá chytit, jen špatně kopnout. Přesně to platí i o pokusu španělského útočníka Abela Ruize. Kapitán výběru a jeden z nejlepších hráčů celého turnaje v klíčový moment v deváté minutě nastavení jednoduše selhal. Penaltu kopnul ledabyle, Traffordovi stačilo vystihnout směr a bylo hotovo.

Přesto mohli Španělé ještě srovnat. Jenže následnou dorážku Aimara Oroze vytáhl opět anglický mág v rukavicích, třetí zakončení během pár sekund pak poslal Sergio Camello z pár metrů nad. Španělé selhali, ale to Traffordovi rozhodně kredit neubírá.

Může se totiž, společně s celým týmem, pyšnit tím, co ještě žádný vítěz evropského šampionátu do 21 let dosud nedokázal. Albion během ME ani jednou neinkasoval. Bez obdržené branky si dokráčeli pro zlato ještě Španělé v roce 1998. Jenže v té době se naposledy hrálo ještě systémem kvalifikace a následně hned play off pro osm nejlepších.

Španělé tehdy odehráli na závěrečném turnaji pouze tři duely, Angličané letos šest včetně vítězství 2:0 nad Českem na úvod šampionátu. Kromě Trafforda zaslouží uznání celá defenziva Albionu v čele se stopery Levi Colwillem a Taylorem Harwoodem-Bellisem.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Angličtí fotbalisté do 21 let se radují ze zisku titulu po finálové výhře nad Španělskem.

„Jsem nesmírně šťastný za nás všechny včetně trenérského štábu. Byl to od nás týmový výkon. Všichni jsme na opravdu hrdí," podotkl se zlatem na krku Trafford, jenž minulou sezonu chytal ve třetí nejvyšší anglické lize v dresu Boltonu.

Jinak ale patří Manchesteru City a britská média hned začala hlásit, že mladý gólman má ihned zamířit do Premier League. Jenže v City přes Brazilce Edersonu pravděpodobně cesta nevede. Podle BBC už došlo zatím k ústní dohodě o přestupu mezi aktuálním zaměstnavatel a nováčkem mezi elitou Burnley. Padá částka kolem 19 milionů liber (cca 530 milionů korun).

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.