Hlavní obsah

Mourinhova šedesátka. Do penze se nechystá, jedna zajímavá trenérská položka mu pořád ještě chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před časem prohlásil: „V šedesáti skončím.“ José Mourinho má kulatiny poslední lednový čtvrtek – a na důchod to nevypadá. Jeden z nejúspěšnějších trenérů naší doby hraje s AS Řím o vstupenku do Ligy mistrů a je hladový po dalších trofejích. Do šedesátky jich stihl 26. Jak může vypadat budoucnost portugalského svéráze?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

José Mourinho se během pestré trenérské kariéry podíval i do Česka: v srpnu 2013 jeho Chelsea v pražském Edenu prohrála bitvu o evropský Superpohár s Bayernem.

Článek

Když mu bylo deset, mezi žáčky z týmu Belenenses na předměstí Lisabonu snil o sladkém životě fotbalové hvězdy. Ve dvaceti tamtéž kopal v béčku a tušil, že to na velkou kariéru nebude. Ve třiceti už byl asistentem legendárního trenéra Bobbyho Robsona ve Sportingu Lisabon a ve čtyřiceti s Portem poprvé vyhrál portugalskou ligu. A padesátka? To už měl za sebou povedené štace v Chelsea, Interu Milán a Realu Madrid.

„Trénování nikdy není rutina. Můžete pořád hrát na jednom stadionu a denně jezdit stejnou trasu, ale pokaždé se v těch okamžicích skrývá něco nádherného. Nevidíte to a nemůžete se toho dotknout, ale cítíte to," vykládal José Mourinho. „A díky fotbalu navíc můžete mluvit s bohem."

Má za sebou nevšední kariéru se spoustou pestrých kapitol. Nikdy s ním nebyla nuda, kromě sbírání trofejí stihl i moře skandálů. Temperamentní rodák ze Setúbalu provokoval a urážel kdekoho, od rozhodčích po novináře. Jedna zajímavá položka mu ovšem v životopise pořád ještě chybí.

„Rád bych trénoval reprezentaci. Chci zažít mistrovství světa nebo EURO a nasát emoce velkého turnaje," vyznal se nedávno.

Zatím se soustředí na štaci v AS Řím, s kterým loni vyhrál historicky první ročník Konferenční ligy a v téhle sezoně Serie A je klub s vlčicí ve znaku zatím pátý. Mourinho kvůli práci pro Giallorossi nedávno odmítl rodné Portugalsko a Brazílii. Jemu i klubu se nelíbila ani varianta, že by si k národnímu týmu jen odskakoval z Říma.

„Všichni doufáme, že u nás zůstane ještě hodně dlouho. José je velkorysý člověk s dokonalými instinkty," citoval deník La Gazzetta Dello Sport útočníka Stephana El Shaarawyho.

Mourinho má v Římě smlouvu do léta 2024, ale v Itálii se mluví o tom, že v klubu není tak úplně spokojený a může odejít už po téhle sezoně. Údajně se o něj zajímají třeba v Americe. Reprezentace USA je tři a půl roku před domácím mistrovství světa v choulostivé situaci: národní federace vyšetřuje kouče Gregga Berhaltera kvůli incidentu z roku 1991, kdy při hádce kopl do nohou svoji manželku. V lednových přátelácích tým vede asistent Anthony Hudson.

„Když bývám unavený z Evropy, občas přemýšlím o tom, že bych šel pomáhat rozvíjet fotbal do Ameriky. Jednou bych tam chtěl pracovat," vzkázal Mourinho před lety. Třeba to do dalších kulatin stihne.

Reklama