Hlavní obsah

Fantazie, jásala po postupu fotbalová dvacítka

VICTORIA

Fantazie, paráda, nádhera. To byla nejčastější slova českých reprezentantů do dvaceti let po postupu do čtvrtfinále mistrovství světa ve fotbale. Češi ve středu vyřadili až v penaltovém rozstřelu Japonsko a ve čtvrtfinále je čeká Španělsko. „Je to fantazie. Takovéhle vítězství je desetkrát lepší, než kdybychom vyhráli tři nula,“ říkal po zápase Martin Fenin.

Článek

Čeští mladíci proti Japonsku jako první inkasovali, po rohu neuhlídal svého hráče Ondřej Kúdela. „Při prvním gólu jsem zaspal, skórující hráč byl můj,“ uznal sparťanský záložník. Navíc hned v první minutě druhého poločasu po penaltě Češi prohrávali o dva góly.

Kontakt Lukáše Kubáně se soupeřem slabý rozhodčí posoudil jako penaltový a Mirišima zvýšil. „Nějaký kontakt tam byl, ale hodně to Japonec nasimuloval. Bylo to hodně přísný,“ řekl Kubáň. Ten pro natažená třísla nedohrál. „Další zápas bych měl být v pořádku,“ dodal bek Slovácka.

Kapitánovi týmu Janu Šimůnkovi po zvýšení Japonska nebylo lehko. „Bylo mi hrozně. Chtěli jsme začít tlačit a místo toho jsme dostali gól. Ale nejde zápas zabalit, musí se pořád bojovat. Pořád jsem věřil, že to otočíme. My začínáme hrát, když už je to fakt špatné,“ popsal své pocity sparťanský fotbalista.

Osmifinále MS20 Česko vs. Japonsko na Sport.cz
REFERÁTČeši i v deseti vydřeli postup
HRÁČIFantazie, jásali mladíci
BRANKÁŘByly to nervy, přiznal Petr

Ani dvougólový deficit svěřence trenéra Miroslava Soukupa nezlomil, během tří minut bylo po dvou penaltách vyrovnáno. Pět minut před koncem byl ale po druhé žluté kartě vyloučen Mareš a čeští fotbalisté hráli o desíti. „Červená karta nás strašně oslabila a můžeme jen děkovat bohu, že jsme nedostali gól. Jak chytil střelu na brankové čáře Tomáš Okleštěk, to byla fantazie. Pak jsme vítězství vydřeli,“ připomněl Fenin situaci z poslední minuty prodloužení, kdy záložník Brna vyrazil na brankové čáře rukou střelu Kagawy. „Přiznávám, ruka to byla. Strašně jsem se v té chvíli lekl,“ popsal své pocity Okleštěk.

Slabý sudí Buitrago ale sporný okamžik neviděl a rozhodnout musely pokutové kopy. V těch měli pevnější nervy Češi. Gólman Petr chytil střely Jasidy a Morišimy, na druhé straně zaváhal jen Tomáš Pekhart. Po poslední penaltě Oklešťka mohla vypuknout česká radost. „Byla to obrovská radost. Nikdy jsem něco takového nezažil, postup mezi osm nejlepších na světě je bomba,“ zářil nadšením Kúdela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.