Hlavní obsah

Brazilský brankář Júlio César chytá na MS s chráničem zad

JOHANNESBURG

Brankář Júlio César na sebe na mistrovství světa v JAR upoutal pozornost nejen spolehlivými výkony v dresu brazilské fotbalové reprezentace, ale také nezvyklou pomůckou. V posledním utkání skupiny s Portugalskem vyšlo najevo, že používá chránič zad, který měl i v osmifinále proti Chile. FIFA mu prý pomůcku schválila.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Brazilský brankář Júlio César

Článek

K odhalení chrániče došlo v průběhu zápasu s Portugalskem, kdy Júlio César vychytal Raula Meirelese, který mu následně neúmyslně šlápl na záda a roztrhl dres. Při následném převlékání kamery zachytily ochranu zad brankáře Interu Milán.

Rázem se vyrojily spekulace o tom, zda brazilský gólman stále netrpí zraněním zad, které utrpěl na začátku června v přípravném utkání se Zimbabwe. Také se řešilo, jestli má chránič schválený, jelikož hráči nesmějí používat nic, co by mohlo ohrožovat zdraví soupeře.

Mluvčí brazilské výpravy Rodrigo Paiva však ujistil, že je vše schváleno a že Júlio César se jen preventivně chrání. "FIFA s tím nemá problém. Je to normální ochranný pás, který Júlio César používá už dva roky i v klubu. Dává mu to jistotu," uvedl Paiva.

Jde o podobný případ jako u kapitána Pobřeží slonoviny Didiera Drogby, který na turnaji hrál s bandáží na zlomené ruce. FIFA mu ji schválila poté, co se potvrdilo, že v ní není nic kovového a není tak ohroženo zdraví dalších hráčů.

Ani chránič brazilského gólmana není z kovu. "Jediné, co je tam kovového, jsou klipsny. Zástupci FIFA chránič před zápasy kontrolují a nenašli nic, co by vadilo," doplnil Paiva.

Speciální ochrany u brankářů nejsou výjimkou. Vedle molitanových chráničů kolen nebo boků změkčujících dopad je známý případ českého brankáře Petra Čecha, který nadále využívá ragbyovou helmu, přestože se již plně zotavil ze zranění hlavy, kvůli kterému ji začal nosit. Podobně jako Júliovi Césarovi mu to dodává potřebný klid k soustředění se na svůj výkon.

Reklama

Související témata: