Hlavní obsah

Ostuda, bědoval po prohře s lucemburskými amatéry kouč Švýcarů Hitzfeld

PRAHA

„Ušili jsme si z ostudy kabát,“ přiznával po trpké porážce doma s Lucemburskem kouč Švýcarska Ottmar Hitfzfeld. Ani bývalý trenér Bayernu Mnichov totiž nepomohl reprezentaci helvétského kříže, aby v dalším díle kvalifikace o MS 2010 vyhrála nad lucemburskými fotbalovými ochotníky, v jejichž národním týmu hrají jen dva profesionálové.

Článek

Pro pořadatele posledního evropského šampionátu byla domácí prohra 1:2 se slaboučkým Lucemburskem šokem. Pro Ottmara Hitzfelda rovněž. Branka hostujícího veterána Strassera a Leweckův druhý gól čtyři minuty před koncem znamenal pro Švýcary hořkou lekci.

Hitzfield i po prohře věří

„Navzdory velkému zklamání jsem stále přesvědčený, že naše mužstvo může kvalifikovat na závěrečný turnaj mistrovství světa. Není jednoduché takto mluvit bezprostředně po prohře s Lucemburskem, ale když využijeme veškerý potenciál, jež naše mužstvo v sobě má, na šampionát se dostaneme," řekl na serveru ESPN trenér Hitfzfeld, jenž do hry poslal také bývalého útočníka Sparty Maura Lustrinelliho.

Jeho lucemburský protějšek měl samozřejmě důvod k radosti. "Je to zasloužený výsledek po fantastickém výkonu. Nezapomínejte, že náš tým je složen z pouhých dvou profesionálů a mnoha hráčů jedenadvacítky,“ radoval se po utkání lucemburský trenér Guy Hellers. Pro Lucembursko je výhra ve Švýcarsku snad ještě větším úspěchem, než když v kvalifikaci o postup na EURO 96 porazilo doma 1:0 českou reprezentaci.

Středa přinesla hned tři hattricky

Středeční kvalifikační zápasy přinesly vůbec spoustu zajímavých výsledků. Bosna kupříkladu rozstřílela Estonsko 7:0, na čemž se podílel i někdejší teplický útočník Džeko, jenž dal dva góly. Hattricku dosáhl Misimovič, což se ostatně podařilo i německému kanonýrovi Klosemu, který ve 4. skupině zachraňoval vicemistrům Evropy remízu 3:3 na trávníku Finů. Hrdinou kvalifikační středy se pochopitelně stal i Angličan Walcott, jenž vstřelil tři góly v Chorvatsku, na čemž nic nemění, že o čistý hattrick nešlo.

Kouč Francouzů křeslo vybalancoval

Francie v 7. skupině částečně odčinila ostudnou prohru s Rakouskem z prvního utkání, a na domácím hřišti si připsala první tři body v kvalifikaci, když porazila Srbsko brankami Henryho a Anelky 2:1. Kouč výběru galského kohouta Raymond Domenech tak mírně vybalancoval trenérskou židli, která se pod ním po nezdaru ve Vídni nepříjemně naklonila. „Kvalita naší hry byla znát a je příslibem do budoucna,“ těšilo na serveru fifa.com po výhře nad Srby trenéra Domenecha.

Portugalci zažili šok

Fotbalové drama se vším všudy shlédli diváci v Lisabonu, kde domácí Portugalci vedli v zápase 1. skupiny nad Dánskem ještě čtyři minuty před koncem 2:1. Po fatálním selhání v defenzivě ale nakonec nezískali ani bod a prohráli 2:3.

„Ztratit zápas takovýmto způsobem je hodně špatné. Utkání jsme měli pod kontrolou, ale ve fotbale už to tak bývá, že tým, jenž nedokáže skórovat, je spravedlivě potrestán,“ lamentoval po prohře na fifa.com nový portugalský trenér Carlos Queiroz.

Reklama

Související témata: