Hlavní obsah

Trenér Domenech vysvětloval propadák Francie v parlamentu

PAŘÍŽ

Odstupující trenér francouzské fotbalové reprezentace Raymond Domenech a exprezident fotbalového svazu Jean Pierre Escalettes ve středu před parlamentní komisí vysvětlovali důvody krachu národního týmu na mistrovství světa v JAR.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Bývalý trenér Francouzů Raymond Domenech.

Článek

Přestože slyšení mělo být původně veřejné, nakonec se schůzka fotbalových činovníků s politiky odehrála za zavřenými dveřmi.

Setkání v parlamentu se uskutečnilo i přes varování předsedy FIFA Seppa Blattera. Ten totiž v úterý Francii pohrozil, že pokud se tamní politici v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym nepřestanou vměšovat do ryze fotbalových záležitostí, vyloučí FIFA její národní tým z mezinárodních soutěží a kluby nebudou smět hrát evropské poháry.

Mluvčí vlády však popřel, že by politické špičky chtěly ovlivňovat dění ve francouzském fotbale. "Nikdy nešlo o to, že by se francouzská vláda míchala do záležitostí fotbalové federace. Pro členy parlamentu je ale normální, že chtějí zjistit, co se přesně stalo, protože to je téma, které hýbe Francií," řekl mluvčí vlády Luc Chatel.

Přišli zadním vchodem

Domenech s Escalettesem dorazili do budovy Národního shromáždění v Paříži zadním vchodem, aby se vyhnuli čekajícím novinářům.

Francie na mistrovství světa v Jihoafrické republice skončila už v základní skupině s jedinou remízou ze tří zápasů. Tým na sebe strhl pozornost i tím, že kouč Domenech během turnaje vyřadil z kádru útočníka Nicolase Anelku, který ho údajně vulgárně urazil. Fotbalisté pak na Anelkovu podporu demonstrativně odmítli absolvovat jeden z tréninků.

"Escalettes nám řekl, že se spolu s Domenechem snažili přesvědčit hráče, aby trénovali, ale marně. Narazil prý na zeď odporu, kterou nemohl zdolat, což nezažil za 50 let působení ve fotbale. V ten den se pro něj něco zlomilo," interpretoval slova pětasedmdesátiletého Escalettese jeden z členů komise Lionel Tardy.

Domenech po mistrovství skončil a nahradí jej Laurent Blanc, o jehož jmenování se rozhodlo už před MS. V pondělí rezignoval i prezident svazu Escalettes.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články