Hlavní obsah

Bude to svátek fotbalu, ale vyloučit nelze nic, říká před MS český velvyslanec v Brazílii

Praha

Stávky se hromadí, problémy s kriminalitou v centrech pořadatelských měst neustávají. Už za dva týdny přitom v Brazílii začne fotbalové mistrovství světa. „Domnívám se, že vše bude připravené, byť úplně na poslední chvíli,“ říká Jiří Havlík, český velvyslanec v zemi pořadatelů.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Před slavným stadiónem Maracaná pózují mladí Brazilci, pro MS je tařka vše připraveno.

Článek

Jaké je necelé dva týdny před startem šampionátu naladění Brazilců? Připouští si obyvatelé pořadatelské země jinou alternativu než triumf v turnaji?

V žádném případě. Prostý Brazilec šampionát toužebně očekává a je na sto procent přesvědčený, že jeho tým vyhraje. Na druhou stranu mnozí využívají obecného nacionálního naladění k vlastnímu prospěchu. Mluvím o stávkách, které se staly v poslední době jedním z národních sportů.

Máte informace, jestli jsou všechny stadióny připravené pro zápasy? Stihnou Brazilci vyladit všechny náležitosti z hlediska infrastruktury?

S ohledem na neúčast českého týmu není třeba vše zjišťovat detailně, ale ze zpráv od kolegů velvyslanců vím, že jsou na řadě míst problémy. Z vlastních zkušeností vím, že po mocném finiši je letiště a dálnice v městě Brasília připravena. Totéž platí o Sao Paulu, kde otevřeli nový terminál minulý týden. Nicméně druhý den se objevily zprávy, že ještě něco dodělávají.

Cítili by se Brazilci ponížení, kdyby šampionát nezvládli připravit?

Jsou velmi dobří v improvizaci, a proto se osobně domnívám, že na poslední chvíli vše zprovozní. Je pravda, že s výstavbou stadiónů a infrastruktury byli za časovým harmonogramem. V posledních měsících nicméně pracují hodně intenzívně.

Hromadí se informace o stávkách. Budou pokračovat i během turnaje?

V Sao Paulu jsou prakticky denně, v dalších státech Brazílie pravidelně. A musím říct, že většinou si stávkující vynutí ústupky. Jde o velice varovný moment. Nikdo si neumí představit, co přesně se bude dít při turnaji samotném. Snad nacionalismus v dobrém slova smyslu převáží nad pragmatismem silných odborových svazů a Brazilci neudělají ostudu sami sobě. Manifestacemi by pokazili svátek fotbalu. Ale vyloučit nelze nic.

K jaké variantě se na základě osobních zkušeností přikláníte?

V Brazílii je obrovský sektor státních zaměstnanců. Před měsícem proběhla mohutná stávka policistů a hasičů v městě Salvador, což mělo za výsledek rabování, protože bezpečnostní složky nefungovaly. A k mému šoku vláda ustoupila do té míry, že policistům zvýšila platy až o šedesát procent, což je obrovská motivace pro další zaměstnance.

Stále se mluví o nebezpečí v centrech měst po setmění. Jde o přehánění, nebo skutečnost?

Jde o brazilskou realitu. Platí obecné doporučení zásadně se vyhýbat jakýmkoli skrumážím. Standardně se při manifestacích stává, že hoří auta, dochází k vandalismu. V noci pak platí obecné doporučení nechodit do lidovějších čtvrtí, pokud možno jen do restaurací v turisticky vyhledávaných místech. Nebezpečí, že se v Brazílii v nočních hodinách něco stane, je velmi reálné. Nejlepší je zůstat v hotelu a pustit si zprávy.

Řada zápasů se však hraje večer a stadióny jsou v okrajových částech měst.

Je pravda, že arény často stojí na okraji města či u nebezpečných čtvrtí. Pořadatelská města slibují na všech stadiónech posílení zvláštních linek veřejné dopravy. Rozhodně bych doporučil hned po zápase volit nejkratší a nejrychlejší cestu do hotelu, bez vyhledávání jakéhokoliv dobrodružství. V 95 procentech končí dobře, ale zbylých pět procent může představovat problém.

Máte informace, kolik českých fanoušků se chystá do Brazílie?

Máme ověřeno, že na různé zápasy jsou prodány desítky až stovky vstupenek do České republiky. Další čeští občané se pak chystají do Brazílie v rámci poznání samotné atmosféry. Rozhodně bych doporučil českým fanouškům, aby do Brazílie necestovali, aniž by měli zajištěné prověřené ubytování. Aktuálně řešíme s ministerstvem zahraničních věcí, zda vydávat nějaké obecné upozornění.

Navštívíte osobně některý ze zápasů šampionátu?

Upřímně, rád se podívám na vynikající mužstva, ale nejsem tak skalní fanoušek, abych se sám vypravil na utkání. A protože mám určité vizuální zkušenosti, jak takové akce mohou vypadat, spíš se jim vyhýbám z důvodu bezpečnosti a klidné cesty domů. Nicméně tím by se fanoušci neměli nechat odradit. Zajisté půjde o svátek fotbalu.

Reklama