Hlavní obsah

Kouzelná levačka promluvila. A superman Shaqiri slavil hattrick se sklenkou červeného

Praha

Nijak nezářil. Ve Švýcarsku, kam s rodiči uprchl ještě jako dítě před válkou z Jugoslávie, jej za výkony v prvních dvou duelech skupiny E fotbalového mistrovství světa v Brazílii nemilosrdně kritizovali. Dvaadvacetiletý Xherdan Shaqiri přispěchal ve středu s nejlepší odpovědí. V postupové bitvě s Hondurasem vstřelil při vítězství 3:0 všechny góly a právem se mohl polaskat s cenou pro nejlepšího hráče zápasu.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Autor hattricku Xherdan Shaqiri (vpravo) slaví svůj druhý gól proti Hondurasu s Josipem Drmicem.

Článek

„Xherdan odehrál skutečně vynikající zápas. Ale abych byl upřímný, já jeho výkony neviděl negativně ani v předešlých dvou duelech. Zejména proti Ekvádoru při našem prvním utkání měl vynikající momenty," chválil největší hvězdu trenér švýcarského týmu Ottmar Hitzfeld v připomínce prvního vystoupení na šampionátu, který Švýcaři ovládli gólem z nastavení 2:1. V druhém je zpráskala Francie, a tak čelili před konfrontací s Hondurasem hrozbě vyřazení.

Ale Shaqiri ukázal svoji výjimečnost. Po třech minutách sice spálil stoprocentní šanci, ale v dalším průběhu levačkou třikrát neomylně poslal míč do sítě. Zejména první gól po individuální akci byl luxusní přehlídkou vytříbené techniky. „Bylo to jako každý jiný zápas. Poctivě jsem trénoval s celým týmem, a pak jsme šli jako jeden muž za postupem mezi šestnáct nejlepších," říkal skromně Shaqiri.

Vyzdvihl i spoluhráče

Odmítal nést všechnu slávu. Vyzdvihoval úlohu spoluhráčů. „Je senzační pocit vstřelit hattrick na mistrovství světa. Ale jsem hlavně hrdý na náš kolektiv. Bez spoluhráčů bych nikdy nedokázal dát tři góly," připomínal záložník patřící Bayernu Mnichov, že dvakrát mu míč do vyložené palebné pozice servíroval Drmic.

Stejně jako mnoho dalších hvězd na šampionátu si prožil těžkou sezónu. V Bayernu Mnichov v záplavě dalších fotbalových superstar nedostával tolik příležitostí, kolik by si představoval. Však se také Švýcaři strachovali, zda bude dostatečně rozehraný a v odpovídající formě. A po prvních dvou duelech na brazilské půdě jejich pochybnosti ještě sílily. Nyní pochopitelně všichni Shaqiriho velebí a označují za supermana.

„Cítil jsem v týmu správné napětí. Byli jsme ohromně motivovaní postoupit. Pro každého z nás je sen hrát osmifinále mistrovství světa," rozplýval se Shaqiri, který debut na mistrovství světa absolvoval shodou okolností proti Hondurasu před čtyřmi lety při šampionátu v Jihoafrické republice. Byl hodně hořký.

Švýcarsko mělo tehdy skupinu skvěle rozehranou. V prvním duelu porazilo Španělsko, pak sice podlehlo Chile, ale nikdo nepochyboval, že v posledním duelu skupiny si zajistí postup do vyřazovací fáze. Jenže Švýcaři se trápili, ani tehdy vycházející osmnáctiletá hvězda střídající dvanáct minut je nespasila a po bezbrankové remíze s Hondurasem předčasně letěli domů.

Argentina je favoritem

„Nyní jsem se ale dočkal vyřazovací fáze. Budeme hrát sice proti Argentině, která je jednoznačným favoritem, ale uděláme všechno, abychom uspěli, protože ve fotbale je možné vše," nevzdával se Shaqiri možnosti na delší setrvání v šampionátu.

Před konfrontací s týmem Lionela Messiho však myslel především na odpočinek. Zápas v Manausu se hrál při teplotě jednatřicet stupňů, přičemž vlhkost vzduchu byla osmdesát osm procent. „Všichni kluci Xherdanem počínaje ukázali vášeň pro fotbal a obětovali se pro tým. On jen dostal trošku více prostoru pro svoji kreativitu, mohl více rozvíjet útoky a za volnost se odvděčil mimořádným přestavením. Přitom stejně jako celý tým musel bojovat i proti klimatickým podmínkám," vyzdvihoval hráče trenér Hitzfeld.

Švýcaři budou chtít využít faktu, že proti favorizované Argentině mohou jen získat. Vždyť od roku 1954, kdy hráli čtvrtfinále MS, bylo jejich maximem vždy osmifinále. „I proto si dám na oslavu sklenku červeného vína. Trenér se určitě zlobit nebude," culil se Shaqiri. „Už teď píšeme historii," přitakával Hitzfeld, jak je na svůj tým pyšný.

Vyřadí fotbalisté Švýcarska v osmifinále MS Argentinu?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
Celkem hlasovalo 1871 čtenářů.

Reklama

Související témata: