Hlavní obsah

Střílel góly, tentokrát jim zabraňoval. Kuijt si po třicítce vyzkoušel roli levého beka

Sao Paulo

Dirk Kuijt. Jméno nizozemského fotbalisty mají fotbaloví fanoušci po celou kariéru třiatřicetiletého hráče spojeno s některým ofenzivním postem, jenže v pondělním zápase proti Chile (2:0) musel zkušený hráč Oranjes plnit defenzivní úkoly. Vůbec poprvé si Kuijt zahrál levého beka a vedl si velmi dobře - útočníky La Roja Sáncheze s Vargasem nepustil k žádnému nebezpečnému zakončení.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Dirk Kuijt zaskočil v duelu proti Chile na levé straně obranné formace Oranjes a vedl si více než dobře.

Článek

"Docela jsem si to i užil," prohlásil Kuijt. "Nikdy jsem na této pozici nehrál, ale trenér mě už před pár týdny varoval, že by k tomu mohl během turnaje sáhnout. Říkal jsem mu, že budu připraven a jsem rád, že jsem dostal šanci si zahrát," dodal útočník Fenerbahce.

Trenér Louis van Gaal vsadil na Kuijtovu bojovnost, odpovědnost a fyzickou kondici. Proto se mu hodil při systému 5-3-2 na kraj obrany na pozici Daleye Blinda, který se zatáhl na stopera místo zraněného Bruna Martinse Indiho.

"Rozhodl jsem se pro tohle rozestavení proto, aby naši útočníci nemuseli ztrácet energii bráněním beků Chile. Nevydrželi by to celý zápas a pak bychom mohli být přečíslováni," vysvětlil Van Gaal. S Kuijtem v sestavě měl navíc i na křídle dalšího útočníka.

Bývalý hráč Utrechtu, Feyenoordu či Liverpoolu v reprezentaci debutoval před deseti lety a vždy odváděl spolehlivé výkony. Na mistrovství světa před čtyřmi lety patřil do základní sestavy, v roce 2006 odehrál na šampionátu tři zápasy, tentokrát trpělivě čekal na šanci. "A myslím, že to vyšlo skvěle, takže doufám, že dostanu další příležitost," dodal.

Zároveň však připustil, že hrát beka bylo náročnější než na místě v tříčlenném útoku. "Bylo to opravdu náročné. Nevzpomínám si, kdy naposledy předtím jsem dostal křeče," řekl.

"Muž z oceli, který se rozbil," reagoval v žertu Kuijtův spoluhráč Arjen Robben. "Ještě nikdy jsem neviděl, že by Dirk měl křeče. Musel si opravdu sáhnout na dno sil. Ale jen to ukazuje, jak jde do všeho naplno. On je hodně podceňovaný, ale pro náš tým je velmi důležitý na hřišti i mimo něj. Navíc může hrát téměř kdekoli v sestavě, což dnes dokázal. Mám k němu velký respekt," dodal útočník Bayernu Mnichov.

Reklama

Související témata: