Hlavní obsah

VIDEO: Maskotem fotbalového MS 2014 v Brazílii bude pásovec

Sao Paulo

Maskotem fotbalového mistrovství světa v Brazílii v roce 2014 bude pásovec. Zatím nemá jméno, samotní Brazilci budou do poloviny listopadu volit ze tří možností - Amijubi, Fuleco a Zuzeco.

Maskotem fotbalového MS 2014 v Brazílii bude pásovecVideo: Reuters

 
Článek

Maskot je vyveden v barvách brazilské vlajky. Je žlutý se zelenými trenýrkami a modrým krunýřem a ocasem. Na sobě má ještě bílé tričko s nápisem "Brazil 2014".

Zvířátko bylo představeno v nedělním televizním pořadu za účasti bývalého nejlepšího fotbalisty světa Ronalda, jenž se na organizaci prvního šampionátu v Brazílii od roku 1950 podílí.

"Jsem nadšený, že můžu přivítat tak důležitého člena našeho týmu," uvedl Ronaldo. "Maskot bude v příštích dvou letech hrát klíčovou roli vyslance. Jsem si jistý, že inspiruje mnoho mladých fotbalových fanoušků v Brazílii i po celém světě," dodal.

Vzácný pásovec třípásý, jemuž hrozí vyhynutí, se vyskytuje běžně v severovýchodní části Brazílie. Pokud cítí ohrožení, stočí se do klubíčka připomínajícího tvar míče. "Jedním z hlavních cílů mistrovství světa 2014 je ukázat důležitost životního prostředí a ekologie," komentoval volbu maskota generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Tři možnosti na pojmenování pásovce vybrala speciální brazilská komise, v níž byl například mistr světa z roku 1994 Bebeto. Podle FIFA má jméno Amijubi má reprezentovat přátelství a radost, Fuleco a Zuzeco zase vysílají ekologické poselství.

Maskota ze zvířecí říše bude mít světový šampionát potřetí za sebou. Před dvěma lety v JAR to byl leopard Zakumi, v roce 2006 v Německu lev Goleo. Prvním maskotem fotbalového MS byl v roce 1996 v Anglii lev Willie.

Reklama

Související témata: