Hlavní obsah

Drsná slova pro Poláky: Vypli jim proud? Ostuda! Hanba! Propadák!

Kazaň/Varšava

Drsné procitnutí pro fotbalové Polsko. Ani věhlasný Robert Lewandowski nezlomil mizérii červenobílých na fotbalovém MS v Rusku. Odezva na nečekaně bídné výsledky se Senegalem (1:2) a Kolumbií (0:3) na sebe nenechává čekat. Od médií i fanoušků.

Foto: Carl Recine, Reuters

Polská hvězda Robert Lewandowski.

Článek

"Ostuda! Hanba! Propadák!" píše server Wirtualna Polska po nedělním propadáku s Kolumbií. Poláci po něm jako první evropský tým ztratili naději na postup.

"Měl to být boj a byl. Ale to je příliš málo na úspěch. Kolumbie nás brutálně připravila o sny," píše na svém webu televize TVN 24. "Slabé, anebo katastrofální," hodnotí Przeglad Sportowy výkony jednotlivých hráčů, kteří už balí, ač jim byl prorokován od některých optimistů třeba i boj o medailové umístění. "Všichni zahráli pod očekáváním," usoudil dále sportovní deník a nejhorší známku udělil trenérovi Adamu Nawalkovi.

V diskusích nechybějí výzvy k odchodu jak pro trenéra, kterému se až do MS dařilo vše, na co sáhl, tak i pro šéfa svazu Zbigniewa Bonieka.

Skupina H podle většiny odhadů rozhodně neměla být pro Poláky skupinou hrůzy, realita je ale děsivá. Do debat se pouštějí bývalí reprezentanti.

„Vypadali strašlivě, neměli sílu, jako by jim někdo najednou vytáhl šňůru zásuvky," píše pro Przeglad Sportowy Tomasz Hajto, bývalý polský reprezentant, nyní sportovní komentátor, s tím, že netuší, jak se do fyzicky zbědovaného stavu tým dostal. „Nejlepším příkladem toho byl Lukasz Piszczek, normálně mívá úžasnou sílu a tady za chvíli běžel s hlavou skloněnou, jako by ho někdo udeřil baseballovou pálkou do zad."

Hajtův kolega Maciej Terlecki tolik překvapen výsledkem nebyl. „Říkal jsem už před mistrovstvím, že po dvou zápasech budeme mít na kontě dvě prohry. A že ze skupiny neprojdeme. Mnozí si klepali na čelo. Ale Senegal a Kolumbie nejsou Irsko, které jsme porazili v kvalifikaci EURO 2016 a ani Ukrajina, kterou se nám podařilo porazit ve skupinové fázi ME. Jsou to mnohem lepší týmy," vysvětloval Terlecki, bývalý záložník, nyní spolupracovník Eurosportu. „Udělali, co mohli. Nemůžeme si od nich požadovat více. Představte si běžce, který dá 10 kilometrů za 40 minut. Těžko po něm někdo zčistajasna může chtít, aby to běžel za 30 minut."

Ani Lewandowski, ani tým

Ani ten nejbáječnější trumf, který fungoval v minulých měsících, se neprosadil. "Během kvalifikace na mistrovství jsme sledovali efektivního Lewandowského a skvěle fungující tým. V Rusku nebyl ani Lewandowski, ani tým. To nemohlo dobře dopadnout," píše Gazeta Wyborcza. Kromě selhání hlavní hvězdy polského fotbalu vidí další příčiny neúspěchu:

Trenér Nawalka v klíčovém prvním zápase poslal na trávník jedenáct nejofenzivnějších hráčů, čímž oslabil střed pole, a tak místo jednoho z nejlepších zápasů tým odehrál jedno z nejhorších utkání. Vše další už byl jen panický pokus o záchranu, předem marný.

Klíčoví hráči, Kamil Glik, Grzegorz Krychowiak a Arkadiusz Milik, kteří zářili na Euro 2016, přijeli na MS bez formy, unavení a zranění, a takové slabiny se zamaskovat nedaly.

Nevyšla ani příprava, nepovedlo se hráče dostat do formy, jakou měli před dvěma lety. A za jedno z největších překvapení šampionátu považuje Gazeta Wyborcza skutečnost, že trenér s pověstí kouče připraveného na všechno neměl v Rusku záložní plán. Do zápasu poslal nesehrané nováčky, a tak tým neměl šanci zahrát na potřebné úrovni.

"Nawalka vložil na váhy celou svou autoritu a bohužel prohrál," píše Rzeczpospolita. Poláci v duelu s Kolumbií "vypadali, jako kdyby jen tak náhodou dorazili na fiestu v Kazani".

Až do inkasování prvého gólu sváděli docela vyrovnaný boj, ale pak se vše rozpadlo: "Bylo smutné hledět na Nawalkův tým, jehož jediný nápad na útočnou akci spočíval v dlouhé přihrávce nad hlavami středopolařů. Chvílemi to bohužel vypadalo jako tým z druhé anglické ligy, zdokonalující se v klasickém 'nakopni a běž'," dodává Rzeczpospolita.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.