Hlavní obsah

Jestli Rusové vyhrají šampionát, budou mít den volna. Možná

Ve Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu, vážně zvažují návrh, aby ruští občané dostali volný den navíc, pokud jejich tým vyhraje domácí mistrovství světa ve fotbale.

Foto: Carl Recine, Reuters

Postup! Rusové se po penaltovém rozstřelu proti Španělsku radují...

Článek

"Tento návrh se může a měl by se uskutečnit. Měli bychom vyjít vstříc fanouškům, taková událost se stane jednou za sto let," prohlásil dnes předseda sněmovního výboru pro tělesnou výchovu, sport, turistiku a mládež Michail Děgťarjov.

Fotbalový šampionát vyvrcholí příští neděli. Zákonodárce připustil, že rozhodnutí o přeměně pondělka 16. července ve volný den nejspíše náleží do kompetence hlavy státu, tedy prezidenta Vladimira Putina.

S návrhem na volné pondělí v případě ruského vítězství ve finále původně přišel místopředseda dumy Igor Lebeděv. Ale to bylo ještě před zahájením turnaje, a tak jej málokdo bral vážně. Mezitím však Rusové nejenže postoupili ze skupiny, ale v osmifinále zdolali favorizované Španěly (po penaltách).

Podle průzkumu státní agentury VCIOM nyní třetina Rusů věří, že sborná ve čtvrtfinále zdolá i Chorvatsko, a každý šestý doufá, že turnaj i vyhraje. Mistrovství světa, který nejen fanoušci považují za věc národní cti, sleduje podle průzkumu 70 procent Rusů.

Reklama

Související témata: