Hlavní obsah

Poláky v baráži nakonec povede kouč, který vyřadil Slavii. Jeho jmenování však bylo hodně bouřlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani Ukrajinec Andrij Ševčenko, ba ani favorizovaný kouč Gorniku Zabrze Jan Urban či někdejší trenér Adam Nawalka, ale muž, který s varšavskou Legií vyřadil z kvalifikace o Evropskou ligu pražskou Slavii, povede nakonec Poláky v baráži o postup na světový šampionát 2022 v Kataru. Novým koučem potenciálního soupeře české reprezentace v play off byl totiž jmenován Czeslaw Michniewicz. Se smlouvou do konce roku a s tím, že jeho úkolem je zvládnout baráž.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Tým kolem Roberta Lewandowského povede nakonec v baráži trenér Czeslaw Michniewicz.

Článek

V ní se tým kolem Roberta Lewandowského utká nejprve v semifinálovém duelu 24. března v Moskvě s Ruskem a v případě postupu pak narazí o pět dnů později na lepší mužstvo z dvojice Švédsko – Česká republika. Pokud by Poláci v semifinále neuspěli, utkají se naopak s poraženým mužstvem z druhé semifinálové dvojice, přičemž by měli v obou případech výhodu domácího prostředí.

Hledání nového trenéra trvalo Polákům hodně dlouho. Poté, co Portugalec Sousa požádal o předčasné ukončení kontraktu a sám se vyplatil ze smlouvy, aby mohl odejít do brazilského Flamenga, se stal hlavním aspirantem na uvolněné místo Andrij Ševčenko.

Ukrajinský držitel Zlatého míče, který na loňském mistrovství Evropy dovedl reprezentaci své země do čtvrtfinále, totiž předčasně skončil na lavičce italského Janova. Potíž však nastala s tím, že měl uzavřenou smlouvu až do června 2024.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andrij Ševčenko se nakonec trenérem polské reprezentace nestal.

U Jana Urbana zase vznikl problém s délkou smlouvy. Prezident polského fotbalového svazu Cezary Kulesza mu nabízel angažmá do konce roku, šedesátiletý Urban však trval na reprezentačním angažmá až do konce kvalifikace o EURO 2024 s následnou opcí.

Volba tak nakonec padla na bývalého kouče Legie Varšava Michniewicze, který je momentálně bez práce. Legii sice dovedl k patnáctému mistrovskému titulu a kvalifikoval se s ní do Evropské ligy, poté ale po sérii špatných výsledků v polské nejvyšší soutěži v klubu předčasně skončil.

Bývalý brankář Michniewicz vedl v minulosti dalších devět polských týmů a také reprezentační výběr do 21 let, s nímž se v roce 2019 probojoval na mistrovství Evropy. Stal se tak prvním trenérem po 25 letech, kterému se to povedlo.

"Ukázal, že je stvořený pro nejvyšší cíle. Umí porazit silné soupeře, je skvělý i po taktické stránce a ví, jak tým správně nabudit," prohlásil Kulesza.

Jmenování Michniewicze trenérem národního týmu bylo ovšem hodně bouřlivé. Na přetřes se totiž dostalo napojení reprezentačního kouče na Ryszarda F. , přezdívaného v Polsku  Kadeřník, který byl mozkem mafie odpovědné za korupci v tamním fotbale.

„Mám plné právo pracovat jako reprezentační trenér. Nic špatného jsem neudělal, žádné obvinění proti mně nebylo vzneseno, nevystupoval jsem ani jako svědek," cituje polský server Fakt reakci Michniewicze poté, co začaly padat dotazy na jeho kontroverzní minulost a odposlechy telefonátů s „Kadeřníkem".

Prezident polského fotbalového svazu nově jmenovaného trenéra okamžitě také bránil.

„Je urážlivé mluvit v souvislosti s ním o mafii. Kdyby se objevila jediná podezřelá věta, neseděl by tu s námi. Nebyl obviněný, je to nevinný člověk, takže mu přestaňme okopávat kotníky a grilovat ho v médiích," rozpálil se Cezary Kulesza.

„Máme před sebou misi Rusko a zaměřme se na ni. Pan Michniewicz mě přesvědčil svým konkrétním plánem. Naším hlavním cílem jsou zápasy play off, a jak oba věříme, postup na mistrovství světa v Kataru."

Reklama

Související témata:
Odposlech