Hlavní obsah

Polsko pro mě už neexistuje, Lewandowski také ne, rozpálil se slavný ruský trenér Romancev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pro mě v tuto chvíli polský tým s Lewandowskim už neexistuje,“ prohlásil po postupu červenobílé družiny kolem kanonýra z mnichovského Bayernu na světový šampionát 2022 v Kataru legendární ruský fotbalový trenér Oleg Romancev. Jeho slova zapadají do kontextu dalších vyjádření ruských trenérů, hráčů a funkcionářů dokazujících, jak těžce nese ruský fotbal tresty, které na něj FIFA a UEFA po vpádu Putinovy armády na Ukrajinu uvrhly.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský fotbalista Robert Lewandowski zdraví fanoušky.

Článek

„Byl a je to projev neúcty k fotbalu, v němž má rozhodovat férový boj na hřišti. Je to stejné, jako když podáte soupeři ruku na pozdrav a on vám odpoví úderem pod pás," pustil se do vedení FIFA a UEFA Romancev, který získal s moskevským Spartakem osm mistrovských titulů a v minulosti vedl i reprezentační mužstvo.

„Země s velkou fotbalovou tradicí, která vychovala tolik hvězdných hráčů, opustila férový boj a vydala se cestou zákulisních intrik. Mohli si s námi zahrát na neutrálním hřišti a zjistit, kdo je více hoden účasti na mistrovství světa. Ale proč pokoušet osud, když stačí intrikovat?" obul se Romancev i do Poláků, kteří v úterý nastoupili rovnou k barážovému finále proti Švédsku a po výhře 2:0 si zajistili účast v Kataru.

„Prostě se nás báli. Volili všechny prostředky, které by jim pomohly k vítězství. Proto pro mě od této chvíle polský tým s Lewandowskim už neexistuje."

Foto: @ facebook FC Spartak Moscow

Slavný ruský trenér Oleg Romancev

Osmašedesátiletý Romancev si v rozhovoru v ruském Sport-expressu, během něhož odpovídal i fanouškům, postěžoval, že čelil diskriminaci a sankcím UEFA už v minulosti. A opakovaně...

„Když jsme hráli se Spartakem se Sionem, požadoval prezident švýcarského klubu, aby sudí nechali změřit výšku brány. Už si nepamatuju, jestli byla o jeden a půl centimetru nižší, nebo vyšší, nicméně komisař zápasu dal souhlas, aby se hrálo. Sion jsme porazili, ten podal protest a UEFA nařídila, že se utkání musí opakovat. A když jsme se měli utkat s Leedsem, žádali Angličané, aby se utkání přeložilo jinam, protože trávník na stadionu Dinama se jim nezdál vyhovující. A UEFA jim zase vyhověla, takže se hrálo nakonec v Sofii a my museli zaplatit letenky nejen výpravě Leedsu, ale i jeho fanouškům. A střetnutí v Antverpách? Větší bandity, kteří tehdy zápas řídili, jsem nikdy během trenérské kariéry nezažil," rozpálil se Romancev při reminiscencích na minulost a údajná příkoří, jimž čelil on i celý ruský fotbal.

„Vymýšleli všechno, jen aby nás zlomili a dehonestovali, aby nás připravili o nervy a peníze. A aby nás ponížili. Ale my se nikdy neohnuli a ze všech příkoří vyšli ještě silnější. Proto věřím, že s ruským fotbalem to bude stejné. Nezakolísá a bude dál jen a jen sílit."

Reklama

Související témata: