Hlavní obsah

Ay, caramba! Španělský tým čelí drsné kritice. Kouč by měl okamžitě skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamání, selhání, fraška. Fotbalisté Španělska čelí ostré kritice domácích médií po nevydařeném úterním osmifinále MS s Marokem (0:0). Podle listu Mundo Deportivo je penaltová tečka za tažením národního týmu Katarem tvrdým KO. Další deníky píšou o fiasku a zpochybňují budoucnost reprezentačního trenéra Luise Enriqueho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Maroko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Mistrovství světa je pro nás příliš velké," naráží na titulní straně španělský list Marca na skutečnost, že se parta Luise Enriqueho znovu nevešla mezi osm nejlepších týmů světa. „Šampionát pro Španělsko končí fiaskem. Znovu v osmifinále, znovu po prohraném penaltovém rozstřelu," přidal deník.

List El País se pozastavil nad tím, že národní tým zcela jasně předčil Maroko v držení míče, ve finální fázi byl ale až tragicky neefektivní. „Totální fiasko pro Španělsko, které opět vypadlo už v osmifinále světového šampionátu," uvedl list Mundo Deportivo v internetovém vydání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maročané vyřadili favorizované Španěly v penaltovém rozstřeluVideo: Česká televize

„Vrátili jsme se k tomu, co se stalo na mistrovství světa v Rusku. Neexistuje žádné vysvětlení. Stále jsme v Moskvě," píše web deníku Marca. „Po Rusku přišel Enrique a španělský fotbal se nikam neposunul, je pod stejnou dekou a po prvním zápase kdo s koho jede domů," pokračuje.

Favorité nedokázali ani jednou překonat pevnou marockou obranu v čele s brankářem Jasínem Bunúem, který navíc neinkasoval ani v rozstřelu. Zneškodnil dvě španělské penalty, jednou mu pomohla tyč. „Spousta míčů pro nic, čistá bezvýznamná rétorika. Zbytečné šťouchání si s míčem proti soupeři, který dokázal Španěly k takové hře přinutit. Porážka s Japonskem nebyla náhodná," napsal deník El País.

„Španělsko opouští Katar s jediným vítězstvím na svém kontě. Úvodní triumf 7:0 nad Kostarikou v nás vzbuzoval jakousi víru, že jsme králové. Po Maroku to ale vypadá, že jsme jenom žebráci," zvolil ostrý tón list AS.

Značná část kritiky španělských novinářů míří na hlavu kouče Enriqueho. To on je podle nich viníkem tápajícího nároďáku, měl by převzít odpovědnost a ve funkci skončit. „Po dvou dobrých vystoupeních na EURO a v Lize národů přišel na mistrovství světa velký útlum. Enrique vytvořil tento tým a dal mu svůj styl, ale výsledek se nedostavil a pocit selhání je zcela evidentní," uvedla Marca.

Španělský národní tým opustil dějiště fotbalového MSVideo: sntv

Ještě ostřejší byl komentář deníku El País. „Už ani minutu navíc. Jdi, Lucho," vyzval trenéra ke složení funkce. „Fotbal se hraje na výsledky a ty nepřišly. Důvěra v Enriqueho je ztracena. Očekává se rezignace," dodává Marca.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bezradný trenér Španělů Luis Enrique se drží za hlavu po penaltovém výbuchu s Marokem.

Internetové vydání listu AS srovnává španělský penaltový výbuch s největšími překvapeními v historii šampionátu jako je například kolaps Italů na mistrovství 2014 s Kostarikou (0:1) prohra Německa s Alžírskem na MS 1982 (1:2) nebo porážka Španělska Severním Irskem (0:1) ze stejného mistrovství.

Reklama