Hlavní obsah

Čechům bude chybět víc Schick než nám Ibrahimovic, odtušil kouč Švédů. Vyzdvihl končící lyžařku Kallovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou sebevědomí, odhodlaní, motivovaní, věří ve své síly. „Jsme připraveni,“ vyhlásil trenér fotbalové reprezentace Švédska Janne Andersson před barážovou bitvou o mistrovství světa proti Česku. Seveřané oslabený soubor kouče Jaroslava Šilhavého nepodceňují, Andersson zůstává diplomat. „Češi mají solidní mančaft,“ podotkl zdvořile devětapadesátiletý kouč.

Foto: Profimedia.cz

Trenér švédské fotbalové reprezentace Janne Andersson. Archivní foto

Článek

Solna (od našeho zpravodaje) - Odpovídal rychle, trpělivě, docela i zaujatě, ale taky mlhavě. Vodopád otázek od domácích žurnalistů přijímal trenér Švédska Janne Andersson s klidem. „Jestli jsem pod tlakem? Každý člověk, který má práci jako já, se musí naučit žít s tlakem. To je přirozené. Soustředím se na to, aby hráči dělali, co měli," odrážel Andersson otázky na pevnost své pozice.

Ve skandinávské zemi berou místní soubor před barážovým duelem proti Česku jako favority. Fanoušci věří v postup do finále baráže, kde na vítěze zápasu v Solně čeká Polsko. Seveřané chtějí navázat na poslední účast na mundialu v Rusku. „V žádném případě ale favority nejsme," bránil se stavitel švédského týmu této nálepce. „Každý zápas je jiný," dodal.

Problémy českého mužstva, jemuž se totálně rozpadla obrana a chybí i elitní útočník Patrik Schick, neřeší. „Rozhoduje se na hřiště, ne na tiskovkách. Česko má slušný mančaft. Jsme připravení a vím, že uděláme vše pro to, abychom uspěli. Víme, že Schick nebude hrát, ale Češi ho určitě nahradí," prohlásil Andersson.

Švédové dlouho svou kvalifikační skupinu vedli, jenže v listopadu nejprve selhali v Gruzii a pak v rozhodujícím zápase prohráli i ve Španělsku. „V Gruzii jsme hráli špatně, ale předtím jsme prohráli ještě v Řecku, a to ostuda není. Celkově si myslím, že druhé místo v tabulce za Španěly je dobrým výsledkem," povídal švédský odborník.

Je připraven na vše. Kdokoliv se ze švédského mužstva necítí jen trochu dobře, okamžitě maže na hotel a na test na koronavir. Večer před zápasem pak určí pořadí hráčů na případné pokutové kopy, které mohou rozhodovat. Čeká se, že hlediště se kompletně zabarví do žluté a modré, Friends Arena má být vyprodaná.

Adam Hložek po tréninku před odletem do Švédska

FAČR

O sestavě ale neřekl ani slovo. „Neprozradím nic," zůstal kouč neoblomný. Kvůli žlutým kartám mu budou chybět obránce Emil Krafth a hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovic. „Ale Čechům bude Schick scházet víc. V útoku máme spoustu alternativ. Vím, že nastoupí jedenáct velmi motivovaných hráčů," poznamenal.

Řeč padla i na slavnou švédskou lyžařku Charlotte Kallovou, která se rozhodla po sezoně ukončit kariéru. „Je fantastická, úžasná. Nejlepší sportovní zážitek mimo fotbal mám z olympiády v Soči, když dojela ve štafetě pro zlatou medaili," usmál se Andersson.

Hložek vs. Elanga. Srovnání dvou talentů v pořadu Přímák.

Dominik Hejbal

Reklama