Hlavní obsah

Češi mají smůlu. Marockou specialitu napodobit nedokážeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzace mistrovství světa v Kataru? Maroko. Tamní reprezentace se jako první africký tým dostala mezi nejlepší čtyřku MS. Tým sází na skvělou defenzivu, neinkasuje. Tajemství úspěchu může být i ve skvělém skautingu. Má totiž v kádru čtrnáct hráčů, kteří se narodili v jiné zemi. „Asi mají šikovné skauty, když vyštrachají hráče, který se někde narodil a je Maročan. V tomhle já se moc nevyznám, ale jsou úspěšní, vždycky to nějak udělají," tvrdí v pořadu Přímák EXTRA bývalý trenér reprezentace Petr Rada.

Za úspěchem Maroka na fotbalovém MS v Kataru je i skauting. Příspěvek z pořadu Přímák EXTRA.Video: Sport.cz

 
Článek

Marocká cesta k úspěchu je podložena prací skautů. Ti hledali možné reprezentanty po celé Evropě a v šesti zemích byli úspěšní. Mohl by podobný recept zafungovat i v českém podání? „Tohle u nás půjde asi těžko, nejsem moc optimistický," hlásí Rada.

Novinář Jan Malý, jenž vede fotbalovou sekci na Sport.cz a v deníku Právo, souhlasně přikyvuje. „Neznám ten proces, jak nacházeli ty hráče a jak to všechno fungovalo. Co se týče Česka, tak si nedovedu představit, že bychom vzali třeba kluky v akademii Realu a hledali, jestli tam nemá někdo české kořeny. Nepřijde mi to reálné," konstatuje.

Experti hodnotí šance týmů před semifinále Francie - Maroko. Příspěvek z pořadu Přímák EXTRA.Video: Sport.cz

Maroko má přece jenom proti Česku výhodu. „Komunity z arabského světa jsou v celé řadě zemí. Něco takového Češi třeba ve Španělsku určitě nemají," upozorňuje Malý s tím, že podobný počin musel africkou zemi stát balík peněz. „Museli určitě investovat čas i finance."

Trenér Maroka Valíd Radžradžuí očima expertů. Příspěvek z pořadu Přímák EXTRA.Video: Sport.cz

„Asi mají skauty vyloženě na ten registr, specialisty, co chodí na ministerstvo a hledají, kde se kdo narodil. Asi jsou šikovní, když našli čtrnáct hráčů, co teď jsou na mistrovství světa," dodává Rada.

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák EXTRA?

Reklama