Hlavní obsah

Německý kolaps! Španělé koncertovali, Chorvaté vydřeli bod. Belgie udolala nebezpečnou Kanadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mistrovství světa v Kataru nabídlo ve středu čtyři duely. V akci byli dva velcí favorité turnaje, papírové předpoklady ale naplnili jen jedni. Němci totiž vstoupili do šampionátu výbuchem. Jedni z aspirantů na zisk trofeje proti Japonsku vedli gólem z penalty, ve druhé půli ale dvakrát inkasovali a ostrovnímu státu podlehli 1:2. Španělsko naopak nadělovalo, když rozdrtilo Kostariku 7:0. Chorvaté remizovali s Marokem 0:0. Středeční program zakončili fotbalisté Belgie, kteří zvítězili 1:0 nad Kanadou.

Sestřih utkání MS Belgie - KanadaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

První poločas zápasu mezi Chorvatskem a Marokem se nesl ve velmi opatrném duchu. Oba týmy vycházely ze zajištěné obrany, do šancí se dostávaly jen obtížně. Poprvé vážněji ohrozil branku Maroka v 17. minutě Perušič, jeho rána však mířila nad.

V samotném závěru první půli prověřil brankáře afrického týmu Bona Vlašič, chvíli nato pálil Modrič, ale ani jeden gólový účet utkání neotevřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Maroko - ChorvatskoVideo: Česká televize

Maroko poprvé a naposled zahrozilo v 51. minutě, ale hlavičku Marzaouiho z bezprostřední blízkosti výborně zlikvidoval Livakovič. Více šancí se již do konce zápasu neurodilo, v takticky vedeném zápase si tak Chorvatsko s Marokem rozdělilo body za remízu 0:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Marocký gólman vytáhl pohotový zákrok při šanci Nikoly Vlašiče.Video: Česká televize

Japonsko předvedlo fantastický obrat

Dalším obrovským překvapením skončilo utkání Skupiny E mezi Německem a Japonskem v Rajjánu. Superfavorité turnaje z Evropy šli do vedení po penaltovém zákroku gólmana Šúiči Gondy na Davida Rauma. Pokutový kop ve 33. minutě proměnil Ilkay Gündogan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

Po změně stran mohli Němci skóre navýšit, ale byl to právě gólman Gonda, který Evropany vychytal a držel naděje outsiderů. V 75. minutě se začal rodit šok. Nejprve se prosadil Ricu Dóan, aby fantastický obrat Japonců o osm minut později dokonal Takuma Asano.

Japonsko zdolalo dnešního soupeře poprvé v historii. Čtyřnásobní mistři světa Němci nezvládli vstup do turnaje stejně jako v roce 2018, kdy na úvod nestačili na Mexiko. Nad Němci se po kolapsu vznáší hrozba vyřazení, ve druhém kole je totiž čeká reprezentace Španělska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němci ve druhém poločase proti Japonsku pálili šance.Video: Česká televize

Španělé koncertovali

Další zaváhání velkého favorita se nekonalo. Španělé utkání proti Kostarice rozhodli už v prvním poločase, kdy se nejprve prosadil po parádní kombinaci Evropanů v 11. minutě Dani Olmo.

Sestřih utkání MS Španělsko - KostarikaVideo: Česká televize

O deset minut později se radoval také druhý útočník Španělů Marco Asensio a v 31. minutě zvyšoval už na 3:0 z penalty Ferran Torres. Duel začal zavánět debaklem.

Ze strany Španělů to zdaleka nebylo vše. Také v druhé půli se hrálo pouze na jednu stranu, Kostarika nedokázala ani vystřelit na bránu, naopak Španělé suverénně kráčeli za vítězstvím. V 54. minutě přidal další gól do sítě Středoameričanů znovu Torres, na něj navázal v 74. minutě Gavi a demolici dokončili v závěru Carlos Soler a Álvaro Morata.

Jde o nejvyšší triumf na současném šampionátu a zároveň v historii "La Roja" na turnaji. Tým z Pyrenejského poloostrova nepodlehl výběru středoamerické země ani ve čtvrtém vzájemném utkání a potřetí vyhrál. Kostarika na světovém šampionátu v normální hrací době nezvítězila posedmé za sebou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Španěl Dani Olmo první velkou šanci utkání proti Kostarice neproměnilVideo: Česká televize

Belgičané ubojovali hubenou výhru nad Kanadou

"Rudí ďáblové" do utkání se severoamerickým celkem nevstoupili vůbec dobře a hned několikrát mohli v první půli inkasovat. Největší šanci měl Alphonso Davies, který v 11. minutě duelu zahrával pokutový kop. Gólman Thibaut Courtois ale jeho špatně umístěný pokus zneškodnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgický gólman Thibaut Courtois zneškodnil pokutový kop Alphonsa Daviese.Video: Česká televize

Ještě do konce poločasu měli Kanaďané několik šancí, dvě situace v pokutovém území Belgie zaváněly navíc dalšími penaltami. Na ně už ale z rozhodnutí sudích nedošlo, a tak se radovali Belgičané. Ve 44. minutě se prosadil Michy Batshuayi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník Kanady Tajon Buchanan neproměnil šanci proti Belgii.Video: Česká televize

Ve druhé půli Belgičané hubený náskok uhájili a po úvodním kole tak vedou tabulku skupiny a v druhém utkání v Kataru v neděli změří síly s Marokem. Kanaďany čeká souboj s Chorvatskem.

Mistrovství světa ve fotbale
Skupina E:
Německo - Japonsko 1:2
Branky: 33. Gündogan (z pen.) - 75. Doan, 83 Asano
Španělsko - Kostarika 7:0
Branky: 11. Olmo, 21. Asensio, 31. (z pen.) a 54. Torres, 74. Gavi, 90. Soler, 90+3 Morata
Skupina F:
Maroko - Chorvatsko 0:0
Belgie - Kanada 1:0
Branky: 44. Batshuayi

Reklama