Hlavní obsah

Francie věří Mbappému. Pozdravil ho Pelé, možná mu pomáhá absence Benzemy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodává Francii šmrnc, znatelně zvyšuje její sílu, dělá rozdíl. Ofenzivní démon Kylian Mbappé na mistrovství světa ve fotbale v Kataru prchá soupeřům, střílí góly, předvádí své výjimečné schopnosti a táhne partu trenéra Didiera Deschampse za obhajobou zlata. Francie není jen o něm, ale útočník Paris Saint-Germain je hlavní osobností týmu a nadějí celé země. Nyní přijde zatím suverénně nejsložitější test na mundialu, ve čtvrtfinále ho s parťáky čeká Anglie.

PŘÍMÁK - SOBOTNÍ ČTVRFINÁLEVideo: Sport.cz

 
Článek

Kolem Mbappého se točila i tisková konference Anglie, obránce Kyle Walker prohlásil, že mu na hřišti neroztáhne červený koberec, aby dal gól. Prý ví, jak na něj. „Šlechtí ho, že ví, jak zastavit Kyliana. Devatenáct mužstev ve francouzské lize čeká na návod. A další v Lize mistrů," usmál se francouzský záložník Youssouf Fofana. „My mu věříme," dodal přesvědčivě.

Rodák z Paříže možná symbolicky přebírá vládu nad fotbalovým světem, Argentinec Lionel Messi a Portugalec Cristiano Ronaldo, fenoméni více než poslední dekády, mají v Kataru pravděpodobně poslední pokus, jak získat titul světových šampionů. Mbappé už se jedním triumfem chlubí, pomohl k němu před čtyřmi lety v Rusku. Už tehdy byl platný, teď je vyzrálejší a ještě důležitější.

V osmifinále proti Polsku vstřelil dva góly, je mu stále třiadvacet a už počítá na mistrovství světa celkem devět branek. Takhle rychle je nenastřádal ani legendární Brazilec Pelé, jenž momentálně leží v nemocnici, a celý svět mu přeje uzdravení.

Tak se vyjádřil i Mbappé na sociálních sítích a dvaaosmdesátiletý Brazilec reagoval. „Děkuji, Kyliane. Jsem šťastný, když vidím, že překonáváš dalších z mých rekordů na mistrovství, můj příteli," vyťukal Pelé na Twitter.

Francii zasáhlo před cestou do Kataru několik nepříjemných výpadků, kvůli zranění nejel například šutér Realu Madrid Karim Benzema. Mužstvu ale jeho nepřítomnost neškodí, paradoxně možná pomáhá. Francouzi působí obětavěji, každý přijímá svou roli. „Mbappé z toho vyčuhuje, ale ostatní se chovají normálně a působí jako tým," všiml si bývalý vynikající český reprezentant Karel Poborský v pořadu Přímák na Sport.cz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Francie - PolskoVideo: Česká televize

Fungují vztahy, neřeší se kontroverze. Francouzský sportovní deník L'Équipe podotkl, že Benzemova absence pročistila atmosféru v týmu. „Ale myslím, že je to spíš o rolích. Mbappé miluje, když je ústřední postavou, a Benzema by byl v tomto ohledu spíš překážkou. Griezmann měl zase problém, že neměl takový vliv na hru, když byl v sestavě Benzema. Oba jsou vítězové. Stejně jako Giroud," zanalyzoval pro web Eurosport jeho zpravodaj Cyril Morin.

Ostatně útočník Olivier Giroud tvůrčí naladění potvrdil. „S Kylianem máme velmi dobrý vztah. Pro mě to tak bylo vždycky a ukazuje se to na hřišti. Máme radost, že rosteme společně, a to nejen my dva," prohlásil Giroud.

Reklama