Hlavní obsah

Hořké zklamání, ale počkejte příště! Američané se doma vytáhnou, ujišťuje Klinsmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadili se k černým koňům turnaje. Dál než do osmifinále fotbalisté Spojených států na mistrovství světa v Kataru nedošli. Přesto mohou bilancovat solidní šampionát. „Je těžké se s vyřazením smířit. Máme výborné hráče, kteří drží při sobě. Neprohráli jsme kvůli nedostatku snahy. Kluci do toho dali všechno. Na tým jsem hrdý,“ zdůrazňuje americký kouč Gregg Berhalter po porážce s Nizozemskem (1:3).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - USAVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Sobotní stopka je hořká, perspektivy světlé. Američané mají na rozdíl od řady dalších vyřazených jednu lákavou jistotu. Na příštím šampionátu nebudou chybět, protože MS 2026 budou spolu s Kanadou a Mexikem pořádat.

„Jsem trochu smutný z USA, ale myslím, že jsme viděli mladý tým, který se bude jen zlepšovat," ujišťuje německý internacionál Jürgen Klinsmann, která jako trenér vedl nejen německou, ale právě i americkou reprezentaci.

Spojené státy na MS uspěly v jediném z pěti osmifinále (v roce 2002). Jejich největším úspěchem nadále zůstává třetí místo z prvního šampionátu v roce 1930.

„Jsem opravdu hrdý. Když si uvědomíte, jak se mužstvo dalo v posledních letech dohromady, je příjemné to vidět. Takové pouto mezi spoluhráči a všemi lidmi kolem týmu nevidíte často. Jen jsem hořce zklamán výsledkem osmifinále," lituje kouč Berhalter.

„Udělali jsme určitý pokrok. Když se lidé podívají na náš tým, vidí jasnou identitu. Vidí tým, který bojuje jeden za druhého, talent na hřišti. Zlepšujeme se, ale v sobotu večer jsme selhali," vede si svou.

Oranje jsou přece jen ostřílenějším týmem. „Nizozemci ukázali své zkušenosti. Věděli, že hlavní hrozbou ze strany USA je Christian Pulisic. Mohou inkasovat gól odjinud, ale Pulisic je hrozbou a prostě si ho pohlídali," hodnotí Klinsmann v expertíze pro BBC.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Zklamání z vyřazení... Trenér Gregg Berhalter a Christian Pulisic opouštějí katarskou scénu.

„Od Holanďanů to byl velmi profesionální výkon. Sebrali Američanům vítr z plachet. USA začaly dobře, ale první gól situaci vyřešil," pokračuje uznávaný Němec.

„V takovém utkání rozhodují maličkosti. Když hrajete proti tak kvalitnímu týmu a dopřejete mu tři čtyři šance, tak je využije. Jsem ale nadmíru hrdý na výkon kluků," zdůrazňuje Tyler Adams, obránce a kapitán USA.

„Ukázali jsme, že se dovedeme vyrovnat nejlepším týmům a hráčům na světě. Pro americký fotbal je to velký pokrok. Ubíráme se správným směrem, ale musíme jít dál, protože ještě nejsme tam, kde chceme být. Jsme však blízko," dodává Adams.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý trenér USA Jürgen Klinsmann během přátelského utkání s Českou republikou na Letné.

Klinsmann s ním souhlasí. Američané mají pro příští šampionát na domácí půdě pevný základ.

„Gregg Berhalter má nedostatek útočných možností a do turnaje vstoupil s vědomím, že devítku mezinárodního kalibru k ruce nemá. Vše se opírá o Pulisice. Jednou z budoucích opor je Giovanni Reyna, ale ještě jí není. Dostatečná ofenzivní síla zatím chybí. Ale do roku 2026 porostou, budou se zlepšovat ve velkých klubech," líčí německý mistr světa z roku 1990.

„Mají na čem stavět. Všichni jsou mladí, spolupracují s evropskými trenéry a také MLS sílí a rok od roku se zlepšuje. Chtějí se předvést za tři a půl roku - a také to udělají. Jen v osmifinále ještě neměli dost kvality, aby to Nizozemce trápilo," uzavírá Klinsmann.

Reklama