Hlavní obsah

Jako králíček z reklamy na baterky. Argentina po postupu do finále děkuje nezastavitelnému Álvarezovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gabriel Batistuta, Sergio Agüero... A teď si fotbalová Argentina zvyká na novou devítku, z komety se stává hvězda. Nepřekvapilo by, kdyby Julián Álvarez na konci mistrovství světa dostal trofej pro nejlepšího mladého hráče. V semifinále s Chorvatskem byl u všech tří gólů a teď s rozjetým týmem kolem kouzelníka Lionela Messiho vyhlíží nedělní bitvu o zlato.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třetí gól Argentiny padl po parádní akci Lionela MessihoVideo: Česká televize

 
Článek

Na rok 2022 Álvarez jen tak nezapomene. River Plate vyměnil za Manchester City a s Argentinou bude na mundialu nejhůř druhý. Srší z něj energie, střílí důležité góly a rozdává úsměvy.

„Vždycky se snažím odevzdat to nejlepší ze sebe. A je jedno, jestli hraju, nebo sedím na střídačce. Jestli kmitám v útoku, nebo na křídle," pokorně vzkázal 22letý čipera, v němž jeho země začíná vidět nástupce ikonického Messiho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Právě s ním se Álvarez jako kluk vyfotil, tahle momentka od úterního večera obíhá sociální sítě. Je zajímavé, jak moc se ti dva podobají: oba měří metr sedmdesát, ale na zeleném jevišti je nepřehlédnete.

„Sledovat Álvareze při hraní fotbalu je stejné, jako když se díváte na králíčka ze známých reklam jednoho výrobce baterek," trefně napsal francouzský deník Le Monde.

O rodákovi ze zemědělského městečka Calchín se ví dávno. Už v jedenácti byl na měsíční zkoušce v Realu Madrid, ale kvůli španělským fotbalovým regulím zůstal doma. V šestnácti šel do slavného River Plate, kterému fandil od dětství, a dva roky nato na kempu před mistrovstvím světa 2018 zblízka sledoval Messiho umění. Tenkrát ještě na šampionát nejel, bylo by na to moc brzy.

Nespěchal ani na odchod do Evropy: s City si plácl letos v zimě s tím, že do Anglie půjde až od nové sezony. Mimochodem, přestupová suma kolem půl miliardy korun z dnešního pohledu vypadá ještě celkem lacině. S River Plate se loučil šestigólovou show v Poháru osvoboditelů proti Limě.

V Manchesteru statečně čelí konkurenci norské mašiny Erlinga Haalanda, na podzim stihl sedm tref. „Vím, jak je pro hráče těžké, když nehraje pravidelně. Ovšem z Juliána jsme od prvního dne nadšení," poklonil se Pep Guardiola, trenér City.

A reprezentace? Álvarez ve světové kvalifikaci pomohl gólem k remíze v posledním zápase s Ekvádorem a to nejlepší si schoval na Katar, kde začínal jako náhradník. „Už se nemůžu dočkat finále!" vyznal se. „Postup jsme si zasloužili, máme skvělý tým."

Skóroval ve skupině proti Polsku i v osmifinále s Austrálií a s Messim zařídil vstupenku do finále, k penaltovému faulu přidal dva góly. Hlavně ten první stál za to, jeho drzý slalom přes polovinu hřiště bude Chorvaty strašit ve snech ještě o Vánocích.

„Julián byl skvělý. Nejen kvůli tomu, že dal dva góly. Byl prostě všude," chválil argentinský kouč Lionel Scaloni. Co si jeho klenot schoval na velké finále?

Reklama