Hlavní obsah

Jasná výzva: Přestěhujte baráž z Ruska!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Logická reakce, na které se zástupci tří zemí shodli. Fotbalové asociace České republiky, Švédska a Polska požadují přesunutí březnových utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa z Ruska. Ve společném oficiálním dopise k tomu vyzvaly Mezinárodní asociaci fotbalových federací (FIFA) a Unii evropských fotbalových asociací (UEFA).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté děkují fanouškům po utkání kvalifikace MS 2022 s Estonskem.

Článek

Seveřané byli první, svou nevoli dali jasně najevo.

"Podle spontánních pocitů, které máme po dnešním probuzení, je téměř nemyslitelné, že bychom měli za pár týdnů odehrát v Rusku fotbalový zápas. A jak to tady a teď vypadá, ani po tom netoužíme," řekl předseda švédské asociace Karl-Erik Nilsson agentuře Reuters v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Zdůraznil, že na případný další scénář kvalifikace o šampionát v Kataru nyní nemyslí. "Naše myšlenky se upínají ke všem našim přátelům na Ukrajině. Je hrozné, do jaké situace jsme se dnes probudili. Fotbal by měl být uprostřed toho pekla jako něco méně podstatného," poukázal Nilsson.

Jsme rádi, že to Lothar Matthäus vylosoval tak, jak to vylosoval, je spokojený Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

Ze čtvrtečního společného jednání zástupců vedení české, švédské a polské asociace vyplynul společný postup. Požadují přesunutí březnových utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa z Ruska.

Všechny tři asociace, které shodně mohou na Rusko narazit v březnu v baráži o postup na mistrovství světa, k tomuto kroku přistoupily vzhledem k alarmujícímu vývoji vojenského konfliktu ze strany Ruska na Ukrajině.

"Zmíněné národní asociace vyjadřují svůj jednoznačný postoj ve směru, že by se utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa neměla odehrát v Rusku. Cestovat do Ruska a odehrát tam plánované zápasy nemají v úmyslu také z bezpečnostních důvodů," vysvětluje FAČR na svém webu.

Česká, švédská a polská asociace vyzývají FIFA a UEFA k co nejrychlejší reakci, která bude zahrnovat i možnosti, jak a kde březnové zápasy mohou být odehrané.

Český tým by se mohl s Ruskem utkat 29. března ve finále play off o světový šampionát v Kataru, pokud by v semifinále o pět dní dříve zvítězil ve Švédsku a sborná by porazila Polsko. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého by na Rusko mohli narazit i v případě prohry ve Švédsku. Poražení semifinalisté totiž proti sobě mají nastoupit v přípravném utkání.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.