Hlavní obsah

Kane a další kapitáni duhové pásky nenasadí. Pohrdáme FIFA, vzkazuje asociace

Aktualizováno

Kapitáni sedmi evropských týmů včetně lídrů ostrovních týmů Harryho Kanea a Garetha Balea nebudou hrát na fotbalovém MS s duhovou páskou kampaně "OneLove". Mezinárodní fotbalová federace FIFA oznámila, že by za to dostali žlutou kartu.

Foto: Profimedia.cz

Duhová kapitánská páska se sloganem OneLove na paži Harryho Kanea při zářijovém utkání Ligy národů mezi Anglií a Itálií.

Článek

Na výhrůžku FIFA reagovaly dotčené země - Anglie, Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu - ve společném prohlášení svých fotbalových asociací. "Jsme frustrovaní, rozhodnutí FIFA je bezprecedentní," píše se v prohlášení. Asociace rovněž uvedly, že FIFA informovaly o duhovém záměru již v září, až do startu MS se ale nedočkaly žádné reakce.

"Byli jsme připraveni zaplatit pokuty za nepovolenou výstroj. Nemůžeme ale hráče dostat do situace, kdy budou trestáni v rámci hry a třeba vykázáni ze hřiště," vysvětluje s v prohlášení s tím, že kapitáni namísto duhy ponesou na pažích pásky se sloganem Stop diskriminaci, které měla v plánu rozdávat samotná FIFA od čtvrtfinálových duelů.

Podle nizozemské federace je skutečnost, že chce FIFA trestat týmy na hřišti, mimořádná. "Jde proti duchu sportu, který spojuje miliony. Stojíme za poselstvím OneLove a budeme ho i nadále šířit, ale naší prioritou číslo jedna je vyhrávat zápasy. Nechcete, aby kapitán začínal utkání se žlutou kartou. Proto jsme se s těžkým srdcem jako pracovní skupina UEFA i jako tým rozhodli vzdát našeho plánu," dodali zástupci nizozemské federace v prohlášení.

Postup FIFA vůči duhovým páskám příkře odsoudila organizace Asociace fotbalových příznivců. "Pohrdáme organizací, která odhaluje své pravé hodnoty žlutými kartami hráčům a červenou kartou toleranci. Mistrovství světa by už nikdy nemělo být přiděleno na základě peněz a infrastruktury. Žádná země, která nerespektuje práva LGBT+, žen, dělníků a lidská práva obecně, by neměla mít tu čest hostit MS. Je až neuvěřitelné, že v den vstupu Anglie do MS FIFA cenzuruje devět národních asociací, které chtějí sdílet pozitivní poselství," uvádí asociace v prohlášení na sociálních sítích.

Kampaň "OneLove" (Jedna láska) odstartovala v září a na její podporu měli kapitáni nosit pásku s duhovým srdcem. FIFA nicméně týmům jejich vlastní design pásek nepovoluje a trvá na tom, že na MS musejí hrát ve vybavení, které jim poskytne. Začátkem listopadu navíc federace účastníky šampionátu vyzvala, aby svou pozornost zaměřili na fotbal a ne na protesty upozorňující na situaci v pořádající zemi. Kapitán Francie Hugo Lloris už dříve oznámil, že se požadavku FIFA podvolí a s duhovou páskou hrát nebude.

Na šampionát do Kataru se kvalifikovalo celkem 13 evropských reprezentací. Ke kampani se vedle zmiňované sedmičky připojila i Francie, navíc také Norsko se Švédskem, které ale na závěrečný turnaj nepostoupily.

Reklama