Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Oběd na Alvara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

Hlavní tiskové centrum v Dauhá nemá chybu. Máme tady s kolegy z celého světa veškerý komfort. Bonusem je, že si můžete dát skvělé jídlo v restauraci v prvním patře. Formou all you can eat. Stačí zaplatit 53 katarských reálů, tedy v přepočtu přibližně 350 korun. Vzhledem ke kvalitě a množství jídla včetně prvotřídních dortů, je tato cena rozhodně příznivá.

V pondělí nadešel příznivý čas, že jsem mohl restauraci poprvé otestovat. Dorazil jsem do tiskového centra kousek po třinácté hodině, hladový jako vlk. Těšil jsem se, jak se nadlábnu. Fronta přede mnou nebyla nikterak dlouhá, po chvíli mě slečna u kasy vyzvala, abych zaplatil příslušný obnos. Vytáhnul jsem kartu a zároveň jsem sjel pohledem na tabulku s upozorněním, že platby z mediálním centru jsou možné pouze kartou nejmenované společnosti.

Pokladní byly neoblomné všechny čtyři. Poslední záchranou bylo oddělení informací. Měl jsem štěstí. Vyšel na mě dobrovolník Alvaro. Mexičan. Hádal bych mu kolem šedesátky. Současný šampionát je jeho čtvrtý.

Vyslechl můj problém a na moment odběhl. Následně mě dovedl k pokladně restaurace. Vytáhl svoji platební kartu té správné společnosti a zaplatil 53 riálů. Poděkoval jsem a podával jsem mu 20 euro.

„Pane, dobrou chuť, užijte si oběd. Ve městě si potom vyzvedněte reály, ty vám tady vezmou. Hezký den," odpověděl s úsměvem. Muchas gracias, Alvaro. Zítra je oběd pro změnu na mě.

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama