Hlavní obsah

Komplikace, uznává po remíze dánský kouč. Duhové pásky? Mám rád fotbal, rozmanitost i různé lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti je považují za černého koně turnaje. Dánové ale vstoupili do mistrovství světa v Kataru rozpačitou remízou 0:0 s Tuniskem. Kouč Kaspem Hjulmand je s výsledkem nespokojený, zdůrazňuje však, že turnaj teprve začíná. Na tiskové konferenci se také emotivně vyjádřil k zákazu duhových pásek.

Foto: Reuters

Trenér Dánska Kasper Hjulmand po utkání na MS v Kataru proti Tunisku.

Článek
Fotogalerie

„Hráli jsme nervózně a příliš pomalu. V prvním poločase jsme se nemohli najít, chyběl nám klid. Není pochyb, že jsme zahráli pod své možnosti. Není to otázka systému, spíše našeho držení míče. Hrajeme příliš pomalu, a to byl občas problém," prohlásil Hjulmand po bezbrankové plichtě.

Semifinalisté posledního Eura mají ve skupině D ještě Austrálii a Francii. „Postup jsme si zkomplikovali, ale nic není ztraceno. Turnaj se teprve rozjíždí, s lepším výsledkem bychom však měli hlavy výš," přiznal kouč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih z utkání MS Dánsko - TuniskoVideo: Česká televize

Dánové byli mezi prvními, kdo vystupoval vůči přidělení šampionátu do Kataru. Hlasitě kritizovali mimo jiné zacházení s lidskými právy. Patří také ve skupině sedmi zemí, které chtěly na turnaji duhovou kapitánskou páskou „One Love", jenž je součástí kampaně proti diskriminaci.

FIFA ale následně oficiálně oznámila, že by za to okamžitě po nástupu na hřiště dostal dotyčný hráč žlutou kartu. Národní výběry tak byly nuceny od svého úmyslu ustoupit.

„Postavit se za rozmanitost, za každý odstín lidí, nemůže a nesmí být politické prohlášení. V Dánsku máme slogan ‚být součást něčeho většího', a právě teď si nejsem jistý, jestli jsem součástí něčeho, co se mi líbí. Mám rád fotbal, miluji ho. Mám rád rozmanitost, mám rád všechny země, mám rád různé lidi," prohlásil razantně Hjulmand.

Reklama