Hlavní obsah

Kouč Japonska: Asiaté dokazují svou kvalitu. Fotbal se ale od Němců budeme učit dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před turnajem vyhlásili útok na čtvrtfinále a první krůček splnili náramně. Japonci na fotbalovém MS v Kataru zaskočili Němce. „Myslím, že je to historický okamžik, přinejmenším historické vítězství,“ rozplýval se po utkání kouč Hadžime Morijasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

„Sledovali jsme i výhru Saúdské Arábie nad Argentinou, asijské týmy na šampionátu zatím dokazují svoji kvalitu," řekl po Morijasu po skalpu jednoho z favoritů.

Japonsko ale bylo minimálně hodinu výrazně horším týmem a jen díky neschopnosti německých útočníků přidat další branky prohrávalo pouze 0:1. Pak přišel famózní obrat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němci ve druhém poločase proti Japonsku pálili šanceVideo: Česká televize

„Chtěli jsme hrát od začátku aktivně, jenže soupeř má velmi silný tým. Takže jsme museli nejprve hlavně bránit a na šance si počkat. Pomohla nám i změna rozestavení," zhodnotil Morijasu. „Nebylo pro nás žádné překvapení, že byli lepší. Navíc mají skvělého brankáře Neuera. Naše mužstvo je však velmi inteligentní, hrálo chytře a vytrvale," pochvaloval si.

Morijasu také poukázal na skutečnost, že mnoho hráčů z jeho výběru nastupuje v předních evropských soutěžích, nejvíce z nich dokonce v německé bundeslize.

„Bojují v těchto velmi náročných ligách. Budují svou sílu. Pokud tyto ligy přispívají k rozvoji našich hráčů, respektuji to a jsem za to velmi vděčný. Výhrou nad Němci se dostáváme na světovou úroveň," doplnil s úsměvem na tváři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Penaltový zákrok gólmana Šúiči Gondy na Davida Rauma a následný pokutový kop Ilkaye GündoganaVideo: Česká televize

Nepřímo poděkoval i protivníkovi, že historicky dokázal fotbal v zemi vycházejícího slunce pozvednout. „Mnoho Němců nám přispělo a pomohlo. Japonsko tentokrát vyhrálo, ale i nadále se chceme učit od Německa a zbytku světa," zdůraznil trenér.

Reklama