Hlavní obsah

Napínavé závěry skupin na MS: Kdo jde dál, kdo skončil a jaká jsou kritéria pro pořadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa v Kataru 2022 pomalu dospělo do vyřazovací fáze. Podívejte se, kdo postoupil do osmifinále, kdo je definitivně ze hry a podle jakých klíčů se určuje konečné umístění v základních skupinách.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Gólová radost argentinských fotbalistů.

Článek
Fotogalerie

Týmy postupující do osmifinále:Francie, Brazílie, Portugalsko, Nizozemsko, Senegal, Anglie, USA, Argentina, Polsko, Austrálie, Japonsko, Španělsko, Maroko, Chorvatsko, Jižní Korea, Švýcarsko

Jistě na turnaji končí po skupinách:Katar, Kanada, Ekvádor, Írán, Wales, Mexiko, Saúdská Arábie, Dánsko, Tunisko, Německo, Kostarika, Belgie, Ghana, Uruguay, Kamerun, Srbsko

Na začátek připoměňme, že z každé čtyřčlenné skupiny postupují dva celky, ostatní na šampionátu končí. Poslední zápasy dané skupiny se vždy hrají ve stejný čas, aby se co nejvíce zamezilo možnému taktizování.

Skupina A

Nizozemci v posledním duelu potvrdili roli favorita a bez problémů přehráli domácí Katar 2:0. O druhé místo se tak přímo utkaly týmy Ekvádoru a Kataru. Dál jsou nakonec po vítězství 2:1 Afričané, rozhodující trefu zaznamenal v 70. minutě obránce Chelsea Kalidou Koulibaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - KatarVideo: Česká televize

Skupina B

Anglie si jako jeden z největších favoritů celého šampionátu pojistila prvenství ve skupině díky výhře 3:0 v ostrovním derby s Walesem. Do osmifinále je doplní USA, které v napínavém duelu a přímém souboji o postup udovaly Írán 1:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - AnglieVideo: Česká televize

Skupina C

Argentina dala zapomenout na nepovedený vstup do šampionátu, konečné vítězství 2:0 nad Polskem ji posunulo mezi nejlepší šestnáctku turnaje, kam postoupila z prvního místa skupiny. Poláci ji nakonec i přes porážku v osmifinále doplní, v souběžně hraném duelu totiž Mexiko nedokázalo vstřelit třetí branku, která by jej posunula na druhou příčku. Nad Saúdskou Arábií vyhrálo pouze 2:1 a oba týmy se tak s turnajem loučí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu MS Polsko - ArgentinaVideo: Česká televize

Skupina D

Francie měla jistý postup po dvou utkáních a do duelu s Tuniskem nastoupila s téměř celou obměněnou jedenáctkou. Nakonec senzačně padla 0:1, ale prvenství ve skupině udržela. Do osmifinále jde také Austrálie, která porazila Dánsko a má stejně jako Francie šest bodů.

Sestřih utkání MS Tunisko - FrancieVideo: Sport.cz

Skupina E

Neskutečné drama nabídly dva poslední duely skupiny E. Ještě o poločase vedli Španělé nad Japonskem a Němci nad Kostarikou shodně 1:0 a v tu chvíli pustupovali. Jenže Japonci zápas obrátili, stejně tak v jednu dobu Kostaričané. Oba Evropské celky byly najendou ze hry. Jenže zatímco Japonci vedení 2:1 udrželi, Kostarika prohrála s Německem 2:4. Dál jdou z prvního místa Japonci a z druhého Španělé, kteří mají lepší skóre než zmínění Němci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Skupina F

Ze hry byla definitivně Kanada a čestný bod nezískala ani proti Maročanům, kteří nakonec skupinu ovládli. Přímým soubojem o postup tak byl duel mezi Belgií a Chorvatskem, kde gól nakonec nepadl. Na osmifinále se mohou těšit obhájci stříbra Chorvaté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Chorvatsko - BelgieVideo: Česká televize

Skupina G

Ani Brazílie nedokázala získat plný počet devítí bodů. Kouč Tite pro duel s Kamerunem výrazně obměnil základní sestavu a největším favoritům turnaje se nedařilo proměňovat své šance. Naopak v nastavení udeřili Afričané a nakonec zvítězili 1:0. Druhý duel nabídl větší střeleckou podívanou, Švýcaři udolali Srbsko 3:2 a stejně jako Brazílie si se šesti body zajistili vstupenku do osmifinále.

Skupina H

Portugalsko už s jistým postupem výrazně obměnilo sestavu a nakonec prohrálo s Jiřní Koreou 1:2. Asiatě vstřelili rozhodující branku až v nastavení a díky ní nakonec postupují ze druhého místa. Smutní zejména Uruguay. Ta přehrála poměrem 2:0 Ghanu, ale právě kvůli druhé trefě Korejců v Kataru končí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Jižní Korea - PortugalskoVideo: Česká televize

Podle čeho se určuje umístění v základních skupinách?

1. kritérium – Získané body

Nejzákladnější ze všech pravidel. Týmy jsou jednoduše seřazeny podle toho, kolik za tři utkání ve skupině nasbíraly bodů.

2. kritérium – Gólový rozdíl

Zatímco v soutěžích UEFA, jako je například Liga mistrů, je rozhodujícím faktorem spíše vzájemný souboj, FIFA stále považuje za klíčový brankový rozdíl. Lépe se tedy umístí mančaft se větším počtem vstřelených proti obdrženým brankám (lepší čistý součet).

3. kritérium – Počet vstřelených branek

Pokud je brankový rozdíl stejný, FIFA uvádí jako další kritérium vstřelené góly. Výše se prostě umístí tým, jenž se ve skupině prosadil víckrát už bez ohledu na to, kolikrát inkasoval.

4. kritérium – Vzájemné zápasy

Až jako čtvrtý přichází na řadu vzájemný výsledek. Tedy až ve chvíli, kdy by ani jedno z předešlých třech kritérií nerozhodlo. V případě remízy přecházíme k dalšímu kroku.

5. kritérium– Statistika fair play

Může se stát, že po přihlédnutím k bodům, skóre a dalším ukazatelům budou týmy stále naprosto vyrovnané. Na řadu tak disciplína na hřišti. Žlutá karta se rovná jednomu trestnému bodu, červená udělená za dvě žluté třem, přímá červená karta čtyřem a přímá červená karta udělená hráči, který již měl žlutou, dokonce pěti bodům.

Lépe na tom je celek, který bude mít nejméně odečtených bodů. Toto pravidlo bylo na mistrovství použito například před čtyřmi lety v Rusku, kdy se Japonsko a Senegal pyšnily ve skupinové fázi po třech odehraných zápasech stejným výsledkem. Oba týmy měly rovněž nulový brankový rozdíl a vstřelily čtyři góly.

Nakonec šlo dál Japonsko, které zaznamenalo minus čtyři body, zatímco Senegal minus šest. Toto kritérium se oficiálně používá až od roku 2014.

6. kritérium – Los

Jako šestá a poslední přichází na řadu krizová varianta. Jednoduše by se rozhodlo losováním, které by provedl člen organizačního výboru mistrovství světa, jenž není ani z jedné ze zúčastněných zemí.

Historie pamatuje rok 1990, kdy právě až los určil, že ve skupině skončí druhé Irsko a za nimi Nizozemci, kteří však stejně postoupili díky tomu, že dál šli i některé týmy ze třetích míst. Irové si oddechli, dostali v osmifinále Rumunsko a přešli přes něj do čtvrtfinále. Naopak Nizozemci vypadli s pozdějšími mistry světa Němci.

Reklama