Hlavní obsah

Nejmladší střelec od doby Pelého. Šikula s rozvázanými kopačkami míří mezi superhvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžela 74. minuta již rozhodnutého duelu s Kostarikou. Favorizovaní Španělé dominovali a vedli o čtyři branky, když si mladičký středopolař Gavi na hranici velkého vápna našel centr Álvara Moraty a rovnou z voleje jej povedenou šajtlí poslal o tyč za záda bezmocného Keylora Navase. Ve věku 18 let a 110 dní se tak stal nejmladším střelcem na světovém šampionátu od roku 1958, kdy ve Švédsku řádil legendární Brazilec Pelé. Dokáže se slavnému předchůdci alespoň částečně přiblížit? „Podle mého bude Gavi jedním z nejlepších fotbalistů světa,“ predikuje světlou budoucnost svého svěřence reprezentační kouč Luis Enrique.

Sestřih utkání MS Španělsko - KostarikaVideo: Česká televize

 
Článek

A jeho slova se dost možná stanou skutečností velmi brzy. 18letý odchovanec Barcelony vládne středu hřiště na svůj věk naprosto nevídaným způsobem, fanoušci Katalánců do něj proto vkládají obrovské naděje. Vždyť již nyní je nenahraditelným článkem sestavy Blaugranas, zdobí jej hlavně fantastický driblink, dynamika a přehled o hře. „I přes nízký věk hraje jako zkušený mazák," nešetřil Enrique chválou na adresu mladíčka, který si dokonce z duelu proti Kostarice odnesl cenu pro nejlepšího hráče utkání.

„Ocenění mě opravdu těší. Skvěle jsme hráli ale všichni, musím pogratulovat i spoluhráčům," nechal se slyšet sám talentovaný záložník, který kromě fotbalového umu udivuje ale i něčím snad ještě unikátnějším. Častokrát totiž dohrává, pravděpodobně jako jediný profesionální fotbalista na planetě, zápasy s rozvázanými kopačkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Španěl Dani Olmo první velkou šanci utkání proti Kostarice neproměnilVideo: Česká televize

A důvod? Ten je skoro až komicky prostý, vzhledem k tomu, že jde o jednoho z nejceněnějších fotbalistů v Evropě. „Hraje takhle již odmala, protože si tkaničky neumí pořádně zavázat. V zápase mu to je ale úplně jedno a ani to nevnímá," vysvětloval Xavi, který na rozvoj Gaviho potenciálu dohlíží coby hlavní kouč Barcelony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Parádní španělská kombinace zakončená gólem Daniho olmaVideo: Česká televize

Sluší se ale zmínit, že v duelu s Kostarikou španělskému teenagerovi uzly problém nedělaly. Svůj krásný gól, kterým se zařadil po bok Pelého, totiž vstřelil s perfektně zavázaným obutím.

Reklama