Hlavní obsah

Největším favoritem je Brazílie. Její soupiska je brutální, soudí Morávek. Před čím varuje Jarolím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru bude kvůli mnoha okolnostem zvláštní. Jedno se ale oproti předchozím šampionátům nemění: největší favorité jsou Brazilci. „Jejich soupiska je brutální,“ glosuje sílu souboru trenéra Titeho záložník Bohemians Jan Morávek, který bude společně s dalšími renomovanými postavami českého fotbalu komentovat "mundial" v deníku Právo a serveru Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentace Brazílie patří mezi největší favority turnaje.

Článek

Jasně, Brazílie v sobě skrývá především gigantický ofenzivní potenciál. Neymar, Vinícius Júnior, Gabriel Jesus, Richarlison, Antony... „Jsem zvědavý, kdo se posadí na lavičku. I ta bude extrémně nadupaná. Všichni jsou super hvězdami, jsou zvyklí rozhodovat zápasy a teď třeba budou muset přijmout roli žolíka. Trenér to bude muset celé ukočírovat a vysvětlit všem, že jejich chvíle může přijít třeba až za čtrnáct dní," soudí bývalý bundesligový hráč, jenž působil v Augsburgu, Kaiserslauternu nebo Schalke.

Další nástraha? „Bude důležité, jak se Brazilci budou ochotní podřídit týmu. Nikdy nevíte, co Neymarovi a dalším prolétne hlavou," upozorňuje zkušený trenér Karel Jarolím. „Kanárci" disponují také skvělými brankáři, nabitou obranu a defenzivními skálami, které by měly ofenzivní kouzelníky jistit. I podle sázkových kanceláří jsou největšími aspiranty na zlato.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

Kdo si na něj může dělat také zálusk? Určitě Argentina, která drží úctyhodnou sérii šestatřiceti zápasů bez prohry, a Lionel Messi má v pětatřiceti zřejmě poslední šanci, jak napodobit Diega Maradonu a dovést zemi na světový fotbalový trůn. Všeobecně každý počítá i s posledními mistry světa Francouzi. „Mně se líbí i skladba anglického týmu. Může přijít jejich čas," ukazuje Morávek na Albion, jehož soupiska je podle serveru Transfermarkt dokonce tou nejdražší. V přepočtu má šestadvacet anglických jmen hodnotu 30 miliard korun.

Jarolím poukazuje ještě na další: „Pozor na Španělsko a Němce." Morávkovým černým koněm jsou Dánové. „Věřím, že by ty silnější celky mohli překvapit," míní třiatřicetiletý borec.

Celý turnaj může ovlivnit řada specifik. Například se hraje v netradičním čase na konci kalendářního roku, a nikoliv jako obvykle po sezoně. „To může mít ale podle mě spíš pozitivní vliv. Přeci jen hráči toho mívají po sezoně už dost za sebou," předpokládá Jarolím, že šampionát by mohl přinést kvalitní fotbal.

Podívejte se na hotely, ve kterých budou bydlet fotbalisti na MS v KataruVideo: Reuters

Hráči by měli být svěží. „A taky jim pomůže, že nebudou mít dlouhou pauzu. Skončili v klubu a za nějakých čtrnáct se už hraje mistrovství," přidává Morávek.

Zvláštní budou i podmínky v hostitelské zemi. V Kataru je horko. Evropským týmům se navíc mimo vlastní kontinent obvykle moc nedařilo, uspěli až Španělé v Jižní Africe v roce 2010 a následně Němci v Brazílii o čtyři roky později.

Budou nyní ve výhodě Jihoameričané? Jsou Brazilci a Argentinci přizpůsobivější? „Může to být jeden z faktorů, který jim může hrát do karet. Fanouškům mohou počasí a tyto vnější podmínky připadat jako nedůležité, ale pro Evropany to fakt není jednoduché. Sám jsem to před lety zažil, když jsem byl na šampionátu do dvaceti let v Egyptě," podotýká Morávek. „Ovšem většina hráčů působí dlouhodobě v Evropě. Všichni se dokážou přizpůsobit. Navíc v Kataru teď nebude takové vedro jako v létě," přemítá Jarolím.

Bývalý kouč české reprezentace nebo Mladé Boleslavi v této oblasti působil, zná tamní podmínky. „Ale nemyslím si, že by to pro někoho měl být problém. Všichni budou připraveni," dodává šestašedesátiletý odborník.

Reklama