Hlavní obsah

Postup do play off rovná se medaili. Chorvaté mohou pokračovat v nevídané bilanci, mají k tomu i trenérská štístka

Nejen Česko si může o takové bilanci nechat pouze zdát. Chorvaté mohou ziskem bronzové medaile na fotbalovém MS v Kataru ukázat, že vyřazovací boje na mundialu jim prostě sedí. Mají k tomu i své dva talismany v podobě bývalých reprezentačních gólmanů.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Andrej Kramarič a jeho radost z dalšího zásahu proti Kanadě.

Článek

„Maročané budou bojovat jako o život, protože když získáte medaili na mistrovství světa, stanete se ve své zemi nesmrtelným. To samé ale můžete čekat od nás," burcoval na čtvrteční tiskové konferenci útočník Chorvatů Andrej Kramarič.

Jako jeden z osmi můžu, kteří v šachovnicových dresech pobíhají po katarských pažitech, pamatuje čtyři roky staré chorvatské stříbro. „Známe ten pocit a máme spoustu hráčů, kteří úspěch nezažili a rádi by to změnili. Je to zážitek, jenž vám zůstane do konce života," ujistil Kramarič, že svěřenci kouče Zlatka Daliče mají o motivaci postaráno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Ve hře je rovněž pokračování úctyhodné a ojedinělé bilance. Země se čtyřmi miliony obyvatel už pamatuje i bronz z MS 1998, pro samostatné Chorvatsko vůbec prvního šampionátu, o který se ucházelo.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

Balkánský stát se kvalifikoval na šest ze sedmi mundialů. Třikrát skončil ve skupině a třikrát se probojoval do vyřazovací fáze – kromě letoška právě v letech 1998 a 2018 a letos. Co z toho plyne? Pokud Chorvaté postoupilli do play off, zatím vždy přivezli medaili.

Před čtyřmi lety prohráli finále s Francií 2:4, v úterý v Kataru nestačili poměrem 0:3 v semifinále na Argentinu. Zatímco v roce 2018 byl tahounem pozdější držitel Zlatého míče Luka Modrič, o bronz ve Francii 1998 se zasloužil zejména nejlepší střelec turnaje, šestigólový Davor Šuker.

Všechny úspěchy však mají i dva nenápadné jmenovatele. Že vám jméno Marjan Mrmič nic neříká? Není se co divit, ve velkém fotbalu nikdy výrazně neprorazil, jeho největší angažmá mezi roky 1996 a 1998 hledejme v tureckém Besiktasi. Bývalý reprezentační gólman si na MS nikdy nezachytal, v roce 1998 ho mezi tři tyče nepustil známější Dražen Ladič.

Mrmič i Ladič se po konci aktivní kariéry vydali na dráhu trenérů brankářů. Ladič působil u seniorské chorvatské reprezentace mezi lety 2022 a 2004, od roku 2006 si tento post pro sebe uzmul právě Mrmič. Ladič si na své další angažmá u národního týmu počkal. Před šampionátem 2018 si ho však k sobě vybral současný kouč Zlato Dalič. Podle stránek chorvatského fotbalového svazu plní Ladič aktuálně roli skauta.

Až do letoška držel chorvatský rekord v počtu zákroků v jednom utkání MS. V souboji o bronz v roce 1998 s Niozemskem chytil hned sedm pokusů soupeře. Jenže v nedávném čtvrtifále s Brazílií zářil Dominik Livakovič a za svá záda nepustil hned jedenáct střel Neymarovy party.

Livakovič je v 27 letech jednou z největším osobností katarského šampionátu. Chorvatům dvakrát vychytal penaltový roszřel, aspiruje na cenu pro nejlepšího muže s rukavicemi na turnaji a spekuluje se o jeho možném přestupu do Bayernu Mnichov.

Přmák Extra - Nejlepší hráči na každé poziciVideo: Sport.cz

O kvalitách brankáře z Dinama Záhřeb se vědělo už před čtyřmi lety, kdy ho trenér Mrmič doporučoval právě do „svého“ Besiktase.

Skauti tureckého velkoklubu tehdy neposlechli a angažovali z Liverpoolu německého nešťastníka z finále Ligy mistrů v sezoně 2017/2018 Lorise Kariuse. Ten v Turecku vydržel dvě sezony a přes Union Berlín zakotvil v Newcastlu, kde v aktuální sezoně vysedává na lavičce.

Reklama