Hlavní obsah

Rošády u fotbalových velmocí. Kteří trenéři po MS skončili a kdo je nahradí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je konec předem domluvený, jindy přijde kvůli neuspokojivým výsledkům. Sečteno a podrženo, po MS v Kataru skončila na lavičkách fotbalových velmocí řada trenérů. Někteří už mají nástupce, jinde ještě reprezentace správnou náhradu hledají. O koho jde?

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bezradný trenér Španělů Luis Enrique se drží za hlavu po penaltovém výbuchu s Marokem.

Článek

Tite (Brazílie)

„Jak jsem už avizoval, byl to můj poslední zápas na lavičce brazilského národního týmu. Oznámil jsem to už před rokem a půl, slovo dodržím," uvedl Tite po prohře Jihoameričanů ve čtvrtfinále MS v Kataru s Chorvatskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Chorvatsko - BrazílieVideo: Česká televize

Mužstvo kolem Neymara vedl 61letý kouč od června 2016 a v roce 2019 dokázal pro svou zemi vyhrál jihoamerický šampionát. K možná nejsledovanějšímu národnímu týmu světa se teď hledá Titeho nástupce.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Kouč Tite potvrdil, že na lavičce brazilské reprezentace končí.

Nejžhavějším adeptem má být Portugalec Abel Ferreira, jenž od roku 2020 působí na lavičce brazilského Palmeiras. Má zkušenosti s trénováním v Brazílii, Řecku i rodném Portugalsku, s Palmeiras vyhrál dvakrát Copa Libertadores a celkem posbíral s mančaftem šest trofejí. V zahraničních médiích padají samozřejmě i další jména včetně současného trenéra Realu Madrid Carla Ancelottiho, který je udajně otevřený dalšímu vyjednávání.

Louis van Gaal (Nizozemsko)

Ihned po vypadnutí ve čtvrtfinále s Argentinou potvrdil Louis van Gaal, že jeho třetí angažmá u nizozemského výběru končí. „Nebudu pokračovat, tohle byl můj poslední zápas," řekl.

Kouč Nizozemska Louis van Gaal během utkání na MS v Kataru proti domácímu týmu.

S odstoupením muže, jenž v dubnu dokončil léčbu rakoviny, se počítalo už dříve. Bylo domluvené, že funkci opět převezme staronový trenér Ronald Koeman. „Opouštím skvělý kolektiv, vynikající fotbalisty s velkým týmovým duchem," doplnil v Kataru Van Gaal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Nizozemsko - ArgentinaVideo: Česká televize

Gerardo Martino (Mexiko)

Mexiko ze tří utkání ve skupině C získalo čtyři body stejně jako Polsko, které ale posunulo dál o gól lepší skóre. „Jsem jako první zodpovědný za tohle hrozné zklamání a frustraci, kterou prožíváme. Jsem hodně smutný a přijímám plnou odpovědnost. Obrovské selhání," řekl Martino po konci na letošním mundialu.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Kouč Mexika Gerardo Martino při jedné z tiskových konferencí na MS.

„Moje smlouva skončila v okamžiku, kdy rozhodčí odpískal konec našeho posledního zápasu. Nic jiného mi nezbývá," přidal 60letý trenér, jehož svěřenci na světových šampionátech vypadli ve skupině po sedmi účastech v osmifinále za sebou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu MS Saudská Arábie - MexikoVideo: Česká televize

Kdo by mohl nečekaný mexický výpadek za čtyři roky napravit? Vrátit by se mohl Miguel Herrera, jenž národní tým vedl v letech 2013 až 2015. Adeptem je také aktuálně nezaměstnaný Ricardo Ferretti. Také on v minulosti mexickou reprezentaci vedl, vždy ale jako dočasná náhrada.

Roberto Martínez (Belgie)

Rozhodnutí opustit begický nároďák učinil už před začátkem turnaje v Kataru. „Po třetím místě na mistrovství světa 2018 jsem měl spoustu nabídek, ale chtěl jsem zůstat loajální a dodržet kontrakt. Teď naše cesta skončila. Mé rozhodnutí ale nemá nic společného s vyřazením," uvedl někdejší kouč Swansea, Wiganu a Evertonu poté, co Belgie senzačně skončila už ve skupině.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Trenér Roberto Martínez po vyřazení obhájce bronzu Belgie na fotbalovém mistrovství světa v Kataru oznámil rezignaci.

Po lukrativním volném místě je údajně velká poptávka. Senzací by bylo, kdyby si Belgii vzal pod svá křídla Van Gaal. Sám trenér tuto možnost nevyloučil. Hlavním favoritem má ale být bývalý reprezentant a současný manažer anglického Burnley Vincent Kompany. Padá také jméno legendy francouzského fotbalu Thieryho Henryho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Chorvatsko - BelgieVideo: Česká televize

Luis Enrique (Španělsko)

Dvaapadesátiletý Enrique působil na lavičce španělské reprezentace od července 2018, kdy tým převzal po vypadnutí v osmifinále MS v Rusku. Stejná fáze světového šampionátu se však stala osudnou i jemu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Gestikulující španělský kouč Luís Enrique.

Byl mu vyčítán zejména herní styl založený na mnoha přihrávkách a drtivém držení míče, ale bez nápadu. „Čistá bezvýznamná rétorika. Zbytečné šťouchání si s míčem proti soupeři, který dokázal Španěly k takové hře přinutit. Porážka s Japonskem ve skupině nebyla náhodná," napsal například deník El País.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Maroko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Enrique se chce vrátit na klubovou scénu a reprezentace už zná jeho nástupce. Jednašedesátiletý Luis de la Fuente je bývalý levý krajní obránce, který celou hráčskou kariéru strávil ve Španělsku. Z trenérského působení můžeme vyzdvihnout například angažmá v Bilbau nebo Deportivu Alavés. Od roku 2013 působí u mládežnických výběrů své země. Před uvedením do čela seniorského týmu byl hlavou jednadvacítky, se kterou v roce 2019 opanoval mistrovství Evropy.

Kdo další?

Na lavičce Ghany skončil Otto Addo, Jižní Koreu už dál nepovede Paulo Bento. Ekvádorský kouč Gustavo Alfaro o své budoucnosti po vypršení smlouvy jedná, stejně tak manažer Kanady John Herdman. Důkladnou analýzu polského svazu neustál Czeslaw Michniewicz.

V problémech s nejistou budoucností jsou po nepřesvědčivých výsledcích na šampionátu Félix Sánchez (Katar), Rob Page (Wales), Kasper Hjulmand (Dánsko), Diego Alonso (Uruguay) a Dragan Stojković (Srbsko). Naopak u Anglie zůstává Gareth Southgate.

Reklama